hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fogászati ellátás: már csak látszat

Forduljanak az orvosi kamarához – kommentálta a Népszavának a fogorvosok munkalassító akcióját az egészségügyért felelős államtitkárság.

Az illetékes államtitkár hamarosan fogadja a Magyar Orvosi Kamara képviselőit – állították a Népszavának a szaktárcánál. A lap Hermann Pétert, a köztestület fogorvosi tagozatának vezetőjét kérdezte, mivel szembesítik a kormányt, ha hozzájuk is megérkezik a jelzett meghívó.

– Tudja már, mikorra várja önöket az államtitkár?

– Még nem tudom, nem kaptunk meghívást.

– Ön is adta aláírását az alapellátó fogorvosok tiltakozásához?

- Nem írtam alá, de támogatom az akciójukat. Az aláíróknak tagadhatatlanul igazuk van; vannak gondok, de hogy a kilátásba helyezett munkalassítás a legjobb megoldás-e, arra nem tudom a választ.

– Mi a magyarázata, hogy az alapellátó háziorvosok az elmúlt két évben 10-10 milliárd forint többletet kaptak, az összeg szétosztásakor viszont a fogorvosokat nem sorolták az alapellátók közé?

– Egy félreértés, miszerint a fogorvosoknak a bőre alatt is pénz van, miután a közfinanszírozott rendelőkben is vannak térítési díjas kezelések. A kamara többször is szóvá tette, hogy az alapellátásban dolgozók között a finanszírozást arányosabban kellene elosztani. Erről eddig nem sikerült meggyőzni a döntéshozókat. Legutóbb egy hónapja írtunk levelet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak. Ebben is sürgettük, hogy segítsen rendezni az ügyeinket.

– Mi a megoldás?

– Pénzt kell beletenni a rendszerbe. A kormányzat azért három fontos dolgot tett a fogorvosokért: tavaly kaptunk 2 milliárd forintot. Az a mi pechünk, hogy az év eleji kötelező minimálbér emeléssel ez a többlet lényegében "elolvad". Örültünk, hogy a háziorvosoknak járó letelepedési támogatásra már a fogorvosok is pályázhatnak és jelentős segítséget jelent, hogy kaphattunk 36 helyet a rezidensképzésben, ami azt jelenti, hogy évente ennyi orvos szakképzését az állam finanszírozza, eddig ennek a költségeit az érintettek maguk, vagy az őket foglalkoztató rendelő fizette.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés