hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egyre korábban kell elkezdeni az edukációt

A Magyar Vöröskereszt védőnők segítségével pilot programot indított, amely a szexedukációban segít, derül ki a Zoom.hu összeállításából.

A Magyar Vöröskereszt két Békés megyei járásban – a sarkadiban és a mezőkovácsháziban – indította el pilot programját, amelynek keretében nemcsak fél évre elegendő betétet kapnak a felső tagozatos és középiskolás lányok, hanem a helyi védőnők kisebb csoportokban felvilágosító órákat is tartanak a fiataloknak, külön a fiúknak és külön a lányoknak.

A védőnők jelenléte, főként a kisebb településeken rendkívül fontos, hiszen ők azok, akik szabadabb keretek között találkozhatnak a diákokkal, legyen az egy iskolai felvilágosító előadás vagy negyedik osztályban esedékes szűrés, amikor akár négyszemközt is beszélgethetnek velük a gyerekek.

„Negyedikben már sok kislány testében megkezdődnek a változások, ilyenkor, ha jönnek szűrésre, és időszerűnek találjuk, akkor megbeszéljük velük a dolgokat. Ha nem tudják, miről beszélünk, akkor a kornak megfelelően átveszünk mindent, még az sem számít, ha kicsit tovább elhúzódik a vizsgálat” – mondták a sarkadi kistérségben dolgozó védőnők, akik közül többen is részt vettek a programban. A szakemberek egyébként úgy látják, a mai fiatalok ugyan már rengeteget tudnak a szex gyakorlati részéről, de az érzelmek is ugyanúgy érdeklik őket.

„Engem például az egyik előadáson arról kérdeztek, hogyan lesz az ember szerelmes” – mesélte egyikük.

„Persze attól még minden alkalommal előkerült az is, hogyan lesz a gyerek, de a másik nem után ugyanúgy érdeklődtek, ezért például a fiúknak arról is beszéltünk, milyen változásokkal néz kamaszkorban szembe egy lány. Így talán könnyebben megértik a másikat. És a menzesz is mindig előkerült, a fiúkkal azt is fontos volt megértetni, nem szabad, hogy egy lány ilyenkor a gúny tárgya legyen, nem szabad megszólni, ha egy betét kilóg a táskájából” – tette hozzá.

Sarkadon szerencsére a védőnők egyáltalán nem találkoztak azzal a jelenséggel, hogy bárki ne tudna magának higiéniás termékeket venni. Ez még a szegényebb rétegekben sem jellemző, sőt a személyes higiéniával is csak a legritkább esetben akad probléma. A védőnők inkább úgy látják, hogy a serdülő lányoknak kevés az önbizalma, ezért jó lenne, ha a másodlagos nemi jellegek megjelenését természetesebb változásnak élnék meg, ezért is kell, hogy ezekről a dolgokról a megfelelő időben beszéljenek.

„Szeretnénk elérni, hogy ne legyen problémájuk a nemükkel. A Lányból nővé programnak éppen ezért a felvilágosításon kívül az a lényege, hogy az érintettek megértsék: a serdülőkor nem csupán arról szól, hogy megjön a menzeszük, hanem ez egy olyan időszak, amikor jobban meg kell ismerniük önmagukat.”

„Ilyenkor lehet, hogy új érzések ébrednek bennük, magasabbak lesznek, nőiesednek, a melleik is növekedni kezdenek, sőt a testük illata is megváltozik. Ez mind olyan változás, amivel meg kell küzdeniük, és ha nem kapnak pozitív visszajelzéseket, akkor az önképük is sérülhet” – érzékeltette az előadások fontosságát a Zoom.hu-val Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt egészségfejlesztési szakmai vezetője.

(forrás: Zoom)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés