hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Éger kiszámíthatóságot kér a kormányzattól

A kormány jó irányt vett, amikor az alapellátásra újabb tízmilliárd forintot szán, de még mindig ugyanannyi orvos hagyja el az országot, mint amennyi végez az egyetemen – mondta a Kisalföldnek Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökeként a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a hazai orvostársadalom és az egészségügy, a gyógyító munka fenntarthatósága érdekében kérje a kormányt, hogy a következő négy évben is folytassa az idén újból elkezdett praxistámogatástnyilatkozta Éger István a Kisalföldnek.

Az elnök úgy vélte, a kormány jó irányt vett, amikor az alapellátásra újabb tízmilliárd forintot szán. Praxisonként ez havi százharmincezer forintot jelent, ám ez nem „béremelés", hanem a háziorvosi vállalkozás működtetését könnyíti meg. Sokan azért kényszerülnek üzemorvosi és sok más pluszmunkát vállalni, hogy egyenesbe hozzák praxisukat. Emellett kétlépcsős orvosi és négylépcsős szakdolgozói béremelésről szól a kormányzattal nyáron kötött megállapodás, ami már a bérfelzárkózást segíti elő.

Emlékeztettett arra is, hogy 2012–13-ban is volt bérrendezés, ami az orvosok elvándorlási ütemének csökkentését célozta. Aztán ez a bérrendezési folyamat megakadt, így 2014–15-ben ismét növekedett a Nyugaton megélhetést kereső magyar egészségügyiek száma. Az idei félév statisztikája szerint nincs értékelhető apadás az elvándorlás szintjében.

A bérfelzárkóztatásnak csak akkor van igazi hatása, ha az intézkedések évről évre folyamatosak, ezért a folytonosságot és a kiszámíthatóságot kérjük a kormányzattól – mondta Éger. Most ahányan végeznek az orvosi egyetemeken, annyian elmennek az országból. Emiatt a hétezer háziorvosi praxisból közel háromszáz betöltetlen. Az alapellátásban legalább kétezer orvos a nyugdíjkorhatár felett dolgozik. Idős, megfáradt orvosi karral nem lehet megfelelni a minőségi alapellátás feltételeinek. A szakmát feszítő kérdésekről folyamatosan tárgyalunk a kormánnyal. Nagyon bízunk abban, hogy érveink meghallgatásra találnak és így nem megy csődbe a magyar egészségügy.

A lap megírja azt is, Éger István november elsejével átadja peresztegi háziorvosi praxisát, ám a betegellátásból nem száll ki, és vallja: a gyógyító munka hétköznapi gyakorlása által lehet csak szembesülni a felvetődő problémákkal, hogy hiteles és korrekt szakmapolitikát építsenek az orvostársadalom és a betegek érdekében

(forrás: Kisalföld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés