hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Éger: nem szabad garasoskodni

Folyamatosan, heti rendszerességgel egyeztet a kormányzat és a MOK az alapellátásban dolgozók pluszjuttatásáról – mondta Éger István az M1-en.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke felidézte: a kormányzat 2014-ben határozta el, hogy évi tízmilliárd forint pluszkeretet biztosít a területnek, ezt a következő két esztendőben meg is kapták, az idei büdzsé négy-, a jövő évi költségvetési tervezet pedig hétmilliárd forintot rendel erre a célra.

Éger István szerint még öt ilyen lépcsőre van szükség ahhoz, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok juttatása elérje a kórháziakét, míg mostanra azt sikerült elérni, hogy egy középkorú orvos annyit keres, mint Szlovákiában egy pályakezdő kollégája. Nem szabad egy-két milliárdon garasoskodni – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ez a megtakarítás később sokszor ekkora kiadást tehet szükségessé.

Elmondta, hogy heti rendszerességgel, kemény tárgyalásokon egyeztet a kormányzat és a MOK az egészségügyi alapellátásban dolgozók pluszjuttatásáról.

A Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában is az alapellátás helyzetéről kérdezték a MOK elnökét – számol be a WebOrvos. Éger István elmondta, azért időszerű, hogy erről most szóljunk, mert a parlament nemcsak a 2018-as költségvetés tervezetét, hanem a 2017-es költségvetés módosítását is tárgyalja.

Kérdésre válaszolva elmondta, az egészségügyi szakpolitika folyamatosan képviseli ezeket az érdekeket, a kormányprogram is kiemelten kezeli az alapellátást a célok tekintetében, de pénzügyi vonalon nem látják az elkötelezettséget, nincs teljes összhang az EMMI és a nemzetgazdasági tárca között.

(forrás: MTI, WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés