hirdetés
hirdetés
2019. január. 20., vasárnap - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Az idén jobban fogynak az üres praxisok

A tartósan beöltetlen háziorvosi praxisok száma 299, fogorvosi praxisok közül 251 áll üresen, közli a Világgazdaság cikke alapján a Weborvos.

hirdetés

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb, december 1-i adatai szerint 550 háziorvosi és fogorvosi rendelőből hiányzik orvos. Tavaly ilyenkor valamivel több, 345 háziorvosi praxis állt üresen.

A legnagyobb háziorvoshiány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, tartósan 43 praxis vár orvosra. Hernádvécse és Felsőgagy vegyes praxisaiban például 2004 óta nincs ellátás. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 24, Békés megyében 26 praxis betöltetlen.

Nemcsak az úgynevezett konvergencia régiókban, hanem a fővárosban is több a megüresedés. Budapesten több mint egy tucat üres praxis van, a legtöbb a XVIII. kerületben. Az idén lényegesen jobban fogynak az üres praxisok, a pályázaton 152 orvos nyert. 2017-ben emelkedett a letelepedési paxis-pályázatokon elnyerhető összeg, a nagy érdeklődés miatt 1 milliárd 250 millió forintról 2 milliárd 250 millió forintra emelték az elnyerhető forrást. Ettől az évtől a háziorvosok a letelepedésükhöz az egy éve üres praxisoknál nettó 12 millió forintot, az öt évnél régebben betöltetlen praxisoknál nettó 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, emlékeztet a lap.

*

Baranyában és Csongrádban járunk a legjobban, de Budapest sem rossz. Viszont Pest megyében komoly hátránnyal indulunk orvoshoz, írja az Index a KSH 2016-os Egészségügyi Statisztikai Évkönyve alapján.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink