hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nagyobb védelem a kísérleti nyulaknak

Az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma (HHS) sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szigorítani kívánja a humán kísérletek szabályait, hogy erősebb legyen az azokban részt vevők védelme.

A minsztérium javaslatai széleskörűek, és mint a Science újságírója, Jennifer Couzin-Frankel megjegyzi, itt volt az ideje a felülvizsgálatnak, hiszen legutóbb épp húsz éve módosították a szabályozást. 1991 óta pedig sokat változott a tudomány, megnőtt a genomika és a társadalomtudományok szerepe, egyre gyakrabban használják az internetet kísérleti alanyok toborzásához, exponenciálisan gyarapodnak a szövetbankok, és egy-egy kutatás gyakran tucatnyi vagy akár többszáz helyszínen zajlik, nem koncentrálódik egyetlen kórházra.

A javaslatok között szerepel, hogy:

- explicit beleegyezést kelljen kérni, ha valakinek (illetve gyermekének) a vérét vagy szöveteit fel akarják használni egy-egy konkrét kutatásban. Jelenleg ha vért vagy szövetet gyűjtenek egy vizsgálatra, lehetőség van azt meghatározatlan ideig tárolni, és tucatnyi más vizsgálatban is felhasználni, anélkül, hogy a donornak tudomása lenne erről.

- Ha elfogadják a módosítást, további változtatás lesz, hogy az újszülöttektől gyűjtött vérminták kutatásban való felhasználásához engedélyt kell kérni a szülőktől. Jelenleg a diagnosztikai célból levett vért a szülők tudomása nélkül használhatják kutatási célból.

- A nem államilag támogatott kutatásoknak is tartaniuk kelljen magukat az állami szabályozáshoz, ha olyan egyetemen végzik őket, amelyek szövetségi anyagi támogatásban részesülnek (gyakorlatilag az összes egyetem ilyen, írja a The New York Times cikke, amely részletesen elemzi a tervezett változtatásokat).

- Ha egy kutatás több helyszínen zajlik, legyen elég egyetlen engedély beszerzése, és ne kelljen minden egyes klinikának és kórháznak külön beszereznie azt.

- Korszerűsödjön az informált beleegyezés űrlapja, ami a közelmúltban roppant ormótlanná, nehezen érthetővé vált.

A Science című szaklap honlapján is ismertetett HHS-kezdeményezésre az amerikai kormány 60 napig várja az észrevételeket.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés