hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Új betegségcsoport: apró baljós jelek

Az összetett tünetegyüttesnek még a nevét sem döntötték el az orvosok, de máris ülőmunkát végzők vagy monoton ismétlődő mozdulatokkal dolgozók tízmilliói szenvednek tőle.

Új „járvány” miatt fújt riadót a francia állami egészségpénztár. Számításaik szerint évente 18 százalékkal nő azok száma, akik az önmagában nem megerőltető, de rendszeresen ismétlődő apró mozgássorok miatt szorulnak táppénzre, Franciaországban csak tavaly közel tízmillió munkanap ment emiatt veszendőbe – adta hírül nemrégiben a Le Monde című napilap. Az ebbe a körbe sorolható, különféle izom- és vázrendszeri panaszokkal járó tünetegyüttest az orvosi szakirodalom több – az angol nevük kezdőbetűiből alkotott – rövidítéssel is említi, hol RSI-ként (repetitive strain vagy stress injury), hol CTD-ként (cumulative trauma disorder).

De nem csak az elnevezésében, hanem a rendellenesség által érintettek számában is nagy a bizonytalanság. A panaszkodók ugyanis – a munkakörük sajátosságaiból adódó ismétlődő mozgástól vagy épp mozdulatlanságtól függően – más és más testrészüket fájlalják. Az irodai dolgozók túlnyomó többségénél a csúz a felső végtagok vagy a vállöv valamelyik területére szorítkozik, de van, akinek a csuklója vagy a könyöke, netán a gerince, a lapockája vagy a nyaka tájékán jelentkezik a fájdalom. Ehhez azonban az eseteknek csak egy részénél társul valamilyen anatómiai elváltozás – az ízületi porcok elkopása, gyulladás vagy csomók.

A teljes cikket a HVG e heti számában olvashatja.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés