hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Titkosítás feloldva

Jövő májustól alapjaiban alakul át a hazai egészségügy. A Heti Válasz csütörtöki számában a reform részleteit ismereti, és közreadja az ország új gyógyítási térképét, amelyből kiderül, szükség esetén ki melyik intézményhez tartozik.

Az egészségügy újraszervezése során megmarad a szabad orvos- és intézményválasztás, ám az ország területét nyolc térségre osztják, és csak ezen belül lesz korlátlan a választás. Másik körzetbe csak azok mehetnek, akiknek 45 percnél többet kell utazniuk az adott térségben kijelölt intézményhez, és ezt jelentősen (tíz perccel) le tudják rövidíteni. Túl sok „kalandozó magyarra" azonban nem számítanak, mert a térképeket a jelenlegi betegmozgások alapján jelölték ki, például a Nógrád megyei betegek a legbonyolultabb ellátásokért ezután a fővárosba utazhatnak majd, éppen úgy, ahogy eddig is tették (bár hivatalosan Miskolchoz tartoztak).

A lap csütörtöki száma közli a traumatológiai ellátás országos térképét, amely nemcsak azt mutatja be, mely intézmények jutnak május elsejétől is szerephez a baleseti ellátásban, hanem azt is, hogy az ország mely területei mely kórházhoz, és melyik egészségügyi térséghez tartoznak majd. Minden egyes orvosszakmához más-más térkép tartozik majd, és szakmánként változik az országos hálózatban résztvevő intézmények köre. A javaslathoz a tárca szakemberei megnézték az elérési időt, a szükséges és a jelenleg meglevő feltételeket, a társszakmák jelenlétét, s ha ez mind összeállt, akkor illesztik össze a mostani intézményhálózattal.

(forrás: Heti Válasz Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés