hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Szócska vonja vissza vitairatát!

A Semmelweis Tervvel egy kifejezetten káros, csak visszavonásra alkalmas koncepció - állítja a liberális Republikon Intézet elemezése, amely Szócska Miklós egészségpolitikáért felelős államtitkár az egészségügy megmentésére készített Semmelweis Tervét szedi ízekre - írja a Népszabadság.

Az elemzők szerint a megalkotni kívánt új szisztéma nem képes finanszírozható, a betegek érdekében működő magyar egészségügyet teremteni. Ehelyett a közeli csőd, az ellátás színvonalának és elérhetőségének drámai romlása, valamint a betegjogok elfogadhatatlan csorbítása látszik valószínűnek, ha megvalósul a tárca elképzelése.

Kevesebb kórház, kevesebb pénz, rosszabb feltételek

A terv olyan állami rendszert preferál, ahol kevesebb kórház alacsonyabb színvonalon látja el a jogfosztott betegeket. Így az államosítás vesztesei lehetnek az önkormányzatok, illetve az önkormányzati intézményekben gyógyuló betegek – ezek az intézmények ugyanis nem lesznek részesei a konszolidációnak, azaz betegeikre kevesebb pénz jut, mint az állami kórházakban fekvőkre. A területi alapú ellátásszervezés új, nagytérségi formája pedig abszurd helyzeteket teremthet: például egy Esztergom környéki kistelepülés lakója kénytelen lesz Győrbe utazni, ha a nagytérségi központban nyújtott ellátásra van szüksége. Központosítás és pénzbeszedés jellemzi az átalakítást: kevesebb kórház, kevesebb pénz, rosszabb feltételek.

A Republikon elemezői szerint a betegek helyzete tovább romlik: a felállítandó Országos Betegjogi Központ deklarált feladatai között nem szerepel a betegjogok védelme, miközben ide rendelték az orvosok védelmét, irattárazást és uniós kapcsolattartást. Mindezt összevetve azzal, hogy eközben csökkenteni kívánják a műhibák miatt ma is csak ritkán megítélt, sokszor megalázóan alacsony kártérítési összegeket, közvetett módon megszüntetik (azaz csak a tehetősek számára biztosítják) a szabad orvosválasztást, és lehetővé teszik, hogy a gazdagok a kórházi várólisták élére vásárolják magukat (a kevésbé tehetősek elé), egyértelmű jogfosztást, drasztikus visszalépést jelent.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható, a Republikon elemzése letölthető innen.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés