hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Mi számít az orvos megvesztegetésének?

Megérnek egy utóvizsgálatot annak a thaiföldi „továbbképzésnek” a szövődményei, amelyet egy gyógyszerforgalmazó szponzorált, és amely orvoshalállal kezdődött – írja a HVG.

„Azt szeretnénk elérni, hogy transzparens és hatékony gyógyszer-támogatási rendszer működjön hazánkban” – jelentette ki egy márciusi sajtótájékoztatón Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Azonmód hangot adott annak a reményének is, hogy a piaci szereplők bevonásával elkezdődik az öntisztulási folyamat az etikátlan gyógyszerpromóció területén, amihez a tárca a szükséges jogszabály-módosításokkal járul hozzá. A konkrétumokat nem tartalmazó, inkább fenyegetődzésnek ható nyilatkozat, mondhatni, kötelező reagálás volt a január végi thaiföldi tragédiára.

Történt ugyanis, hogy a Medico Uno gyógyszerforgalmazó harmincfős háziorvoscsoportot utaztatott a délkelet-ázsiai turistaparadicsomba, ahol az egyik csapattag, a kübekházi családorvos váratlanul rosszul lett, anélkül hogy útitársai ezt észlelték volna. Holttestére csak másnap reggel, a medencében találtak rá. A haláleset kapcsán derült ki, hogy a továbbképzésnek nevezett túrára a jól teljesítő, vagyis a Medico Uno kínálatában szereplő szerek felírását preferáló doktorok érdemelték ki a meghívást.

A megvesztegetésükről azonban az államtitkári dörgedelem nem szólt. Szócska azt mondta, nem lesz boszorkányüldözés, ugyanakkor új, szigorúbb jogszabályokat ígért. Az azonnal elrendelt hatósági vizsgálat eredményéről az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) akkori vezetője számolt be. Vizsgálata többrendbeli törvénysértést, szabálytalanságot tárt fel, amit rekordnagyságú, 52 millió forintos bírság kiszabásával nyugtázott. Az OGYI kezdeményezte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) függessze fel a Medico Uno termékeinek támogatását.

Annak eldöntésére, hogy mi számít szolid támogatásnak, és mi az, ami kimeríti a vesztegetés fogalmát, a gyógyszer-forgalmazási törvény most sem egészült ki értelmes fogódzóval.

A teljes cikk a HVG e heti számában.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés