hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kórházigazgató ne lehessen képviselő

Kórházigazgatók se lehessenek 2014-től parlamenti képviselők, amennyiben az összeférhetetlenséget kimondják a polgármesterekre – nyilatkozta Lázár János a Népszabadságnak.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hozzátette: ki lehet szélesíteni a kört az állami intézményvezetők és a parlamenti képviselőség közti összeférhetetlenségre is.

Orbán Viktor kormányfő március végén a közrádiónak beszélt arról, hogy szerinte „bár volt és van értelme annak, hogy polgármesterek parlamenti képviselők legyenek, mégis az összeférhetetlenség mellett érvel”, ugyanis a 2014-től létrejövő 200 fős parlament esetében „nem ülhet bent 50-100 polgármester, mert akkor beszűkülne a politikai osztály, ami egészségtelen lenne”.

Lázár János szintén március végén mondta azt, hogy három letöltött ciklusa után „alapból” szeretné befejezni a polgármesterkedést. Hódmezővásárhely polgármestere szerint természetes, hogy „15-20 év után már unják a polgármestert, és ő is unja”, ezért ezen a döntésén csak „rendkívüli helyzetben” változtatna. A Fideszben a kijelentését úgy értékelték: Lázár János számára megkönnyítheti a döntést, hogy Orbán Viktornál már 2010-ben is szóba jött a neve a miniszterek válogatásánál.

Nem döntött viszont még olyan prominens fideszes, mint például Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke korábban úgy nyilatkozott, „polgármesternek és országgyűlési képviselőnek lenni egyaránt nagyon fontos feladat, és nagy megtiszteltetés a választópolgárok részéről”. A XII. kerület polgármestere szerint ezt a döntést még alaposan meg kell fontolni, és akkor kell meghozni, amikor eljön az ideje. Rogán Antal belvárosi polgármester még szintén mérlegel.

Az összeférhetetlenségi szigorítás érintheti azt a kilencvennél is több kormánypárti képviselőt, akik most is polgármesteri posztot töltenek be valamilyen településen, valamint az alpolgármesteri címmel rendelkezőket és a megyei közgyűlési vezetőket is. És noha Kósa Lajos – aki nyilván Debrecen polgármestere maradna – azt mondta, hogy „a frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy a saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni”, ha az ország érdeke ezt kívánja, a fideszesek nem sietnek az összeférhetetlenség kimondásával. Talán azért sem, mert szeretnék megvárni, milyen is lesz az önkormányzati rendszer átszervezésének a végleges változata, milyen erős lesz egy polgármester, és milyen források fölött diszponálhat.

Szeptember 7-én, Hajdúszoboszlón, a kihelyezett Fidesz–KDNP-frakcióülésen mindenesetre nem vették napirendre az összeférhetetlenség kérdését.

Csuhaj Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés