hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Klinikák pénzügyi összeomlás előtt

Teljes pénzügyi összeomlás és a betegellátás ellehetetlenülése fenyegeti a pécsi, illetve a szegedi orvosi egyetemet, a debreceni és a fővárosi egyetemi klinikán pedig a betegellátás színvonala sérül nagymértékben, he nem pumpálnak pénzt az ágazatba - írja a Világgazdaság.

A napilap mind a négy egyetem vezetőjét megkereste, akik készséggel „kötélnek is álltak”, ám végül mégis úgy döntöttek, hogy egységes véleményt fogalmaznak meg a gazdálkodásukat és a betegellátást érintő kérdésekre. Az újság így a négy orvosképző egyetemet összefogó Egyetemi Klinikák Szövetségének (EKSZ) véleményét ismertetve ír arról, hogy az intézményeknek 25 milliárd forintra lenne szükségük a pénzügyi egyensúly eléréséhez.

Mint az egyetemek vezetői elmondták, a négy egyetemen két, egymástól elválasztható helyzet rajzolódik ki: A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) valamint a Semmelweis Egyetem pénzügyi helyzete stabilnak mondható, míg Pécsi és a Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Kara folyamatos anyagi gondokkal küzd, határidőn túli tartozásaik 4,6 illetve 2,5 milliárd forintra rúgnak.

Az intézmények szerint a jelenlegi helyzet a finanszírozás miatt alakult ki, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis nem veszi figyelembe, hogy a klinikákra, országos intézményekbe utalják a súlyos és drágán gyógyítható betegeket és ezeknek az intézményeknek is átlagos díjat fizet, rájuk is vonatkozik a teljesítménykorlátozás.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható!

(forrás: MTI, Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés