hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kettős présben

Miután a kormány felszámolta az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EBF), a Péterfy Sándor utcai kórháznak nincs különösebb félnivalója, még annak ellenére sem, hogy – pénz híján – leállította a tervezhető műtéteket - írja a Népszabadság.

A nyári hónapokra tervezett 60 csípőprotézis-műtétből ugyanis, miként arról már beszámoltunk, mindössze húszra kapott engedélyt az intézmény gazdálkodását felügyelő önkormányzati biztostól a kórház vezetése. A többire legfeljebb szeptemberben kerülhet sor.

A hasonló esetek többségében a várakozásra kényszerülő betegek nem kaptak megfelelő tájékoztatást és új időpontot. Négy éve az Egészségbiztosítási Felügyelet felszólította a Balassa János kórházat, hogy mégis végezze el a Péterfyhez hasonló okokból elhalasztott műtéteket. Egy másik esetben pedig a Hajdú-Bihar megyei Kenézy Gyula Kórház rendelőintézetére az EBF pénzbírságot rótt ki, mert gyógyszerhiányra hivatkozva utasították el 16 beteg kemoterápiás kezelését. A kórház ráadásul több beteget úgy küldött el, hogy nem adott új időpontot a kezelésre.

A kórházak jó ideje kettős présben vannak – állítja Kovácsy Zsombor ügyvéd, az EBF egykori elnöke, aki szerint jogos a beteg igénye arra, hogy ellátást kapjon, miközben nincs elég pénze erre a célra az adott intézménynek. Ennek ellenére mégsem mondhatja egyetlen menedzsment sem azt, hogy ha elfogyott a pénz, akkor „bezárjuk a kórházat”. Az intézményeknek még akkor is el kell látniuk a betegeket, ha nincs pénzük, akár veszteség felhalmozása árán is, hiszen erre szerződött az egészségbiztosítóval. A kórházak eladósodása pedig – tette hozzá Kovácsy Zsombor – nem új jelenség, és nem is a Fidesz-kormány idézte elő. Érthető, racionális lépés a Péterfy esetében is, hogy az önkormányzati biztossal megerősített kórházban megpróbálja mérsékelni a kiadásokat.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés