hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Emelkedhetnek a térítési díjak a felsőoktatásban

Néhány héten belül ismét egyeztetés lesz a felsőoktatási törvényről.

„Néhány héten belül ismét egyeztetés lesz a felsőoktatási törvényről, a tervezet májusban kerül a parlament elé, és várhatóan június végéig el is fogadják. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb új szabály 2012 szeptemberében hatályba lép” – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte, a felsőoktatásban érvényesíteni kell a Széll Kálmán- tervben megfogalmazott adósságcsökkentési szándékot, vagyis újra kell gondolni a költségtérítéses képzések feltételeit, s a hallgatói befizetéseket illetően önköltséges rendszer irányába kell haladni.

Szavai szerint mindez azt jelenti, hogy bizonyos képzéseken a jelenleginél jóval több térítési díjat kell majd fizetni a hallgatóknak – mivel az állam nem vállal részt a finanszírozásban –, de ezzel párhuzamosan megemelik a gazdaság számára fontos képzések keretszámait, és lesznek olyan területek, ahol pluszösztöndíjakhoz juthatnak a hallgatók.

Piacion szerzett profit fokozása a cél 

A helyettes államtitkár jelezte, az állam növelni szeretné az önköltséges, külföldi hallgatók számát, mert vitathatatlan, hogy a képzésben a piac­nak, versenynek is helye van. Emlékeztetett, hogy a költségtérítéses szakok indításáról eddig minden intézmény maga döntött, de nem a piaci igények, hanem jórészt az aktuális divat alapján. A jövőben ezért az oktatási államtitkárság szabályozza ezen képzések indítását. Dux László fontosnak nevezte, hogy a diákok már a középiskolában olyan területek felé orientálódjanak, amelyeknek gazdasági, társadalmi hasznosság szempontjából nagyobb a perspektívája. Azt, hogy a térítési díjak mikortól változnak meg, és hogy a reform mekkora megtakarítást jelent az államnak, egyelőre nem tudta megmondani.

Idén is az ELTE vezet

„Csaknem 141 ezren adtak be az idén felsőoktatási felvételi kérelmet, csaknem ugyanannyian, mint tavaly. A három legnépszerűbb intézmény az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem” – közölte Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Az idei érettségiről szólva elmondta, több mint 142 ezer diák vizsgázik, és tavalyhoz képest 14 százalékkal többen tesznek emelt szintű vizsgát. Jelezte, emelt szintű vizsga az idén csak olyan tárgyakból tehető, amelyek a felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés