hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Dunaújvárosi kórház-ügyek

2011. október 12-én „Kiüresítették a kórházcéget” címmel a Szent Pantaleon Kórházzal kapcsolatosan sok tisztázó és hasznos információt írt a Népszabadság egyik cikke. Néhány tény azonban további tisztázásra szorul, írja a kórház főigazgató-főorvosa.

Kapcsolódó cikkek

Azok az okok, amelyek 2010-ig a kórház 1,5 milliárd forintos lejárt számlatartozásához vezettek, mindenképpen kiküszöbölendőek voltak, a 2010-től belépő új kórházvezetésnek ez volt a legfontosabb célja. Ennek keretében a belső működés racionalizálása megtörtént, azonban a kórházat gúzsba kötötték a korábbi időszakban, általában hosszú távra, közbeszerzéssel megkötött szerződések. Ezek nagyrészt a 2000-es évek elején születtek, amikor még nem korlátozták külső szabályozók (teljesítményvolumen-korlát) a kórházak teljesítményét. A szerződések egy része nagyobb volumenre kötődött, mint a kórház jelenlegi forgalma, illetve kedvezőtlen díjtételekkel és kondíciókkal született. Ezekből a hosszú távra kötött szerződésekből nem egyszerű kilépni. Bár még ezekkel együtt is egyharmadával sikerült csökkenteni egy év alatt a kórház lejárt számlatartozását, a folyamat lassú volt és néhány beszállító elvesztve türelmét, felszámolást kezdeményezett a Kórház Kft. ellen.

Ezt a helyzetet átmenetileg lehetett ugyan kezelni, azonban az önkormányzat ilyen körülmények között nem látta biztonságosnak a folyamatos szakellátást, ezért döntött úgy, hogy új költségvetési szervet hoz létre, és annak adja át a szakellátási feladatokat. A Kórház Kft-vel kötött beszállítói szerződések így ellehetetlenültek, és az új költségvetési szervnek lehetősége nyílt új közbeszerzési eljárások lefolytatására és új, lényegesen kedvezőbb kondíciójú szerződések megkötésére. Az új szerződések 90%-ban a korábbi beszállítókkal köttettek meg, ebből is látszik, hogy jelentős tartalékok voltak a korábbi szerződéses feltételekben, illetve a beszállító cégek piacon akartak maradni kisebb profit mellett is. Mindezeknek köszönhető, hogy az eltelt negyedévben, amióta az új kórház működik, nem keletkezett újabb lejárt számlatartozás és a működés hosszú távon is kiegyensúlyozottnak prognosztizálható. A Kórház Kft-t felszámoló türelmetlen beszállítók pedig elérték céljukat, azonban ezzel a módszerrel sajnos nem jutnak teljes körűen a pénzükhöz, és magukkal rántottak olyan beszállítókat is ebbe a helyzetbe, akik türelmesen kivárták volna a lassabb konszolidációs folyamatot. Az új kórház a törvényi előírásoknak megfelelően a Kórház Kft. tartozásainak egy részét átvállalta, és ennek jóváhagyásáról éppen a mai közgyűlés dönt. 

 

dr. Mészáros Lajos

főigazgató-főorvos

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés