hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Drasztikus egészségügyi bércsökkenés következhet - Frissített!

A készülő munka törvénykönyve szerint több tízezret veszíthet, aki éjjel sokat dolgozik - írja a Magyar Nemzet. A szakma tiltakozik.

Csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot a munka törvénykönyve (Mtk.) tervezett módosítása, ami drasztikus jövedelemkiesést eredményezne az egészségügyi dolgozók jelentős részénél. A szakmai szervezetek tiltakoznak, mert szerintük ezzel végérvényesen elnyomorítják például az ápolókat vagy a mentőket, és romba döntik az ellátórendszert.

– Megdöbbenéssel olvastuk az Mtk. tervezett módosítását. Abból ugyanis az derül ki, az éjszakai pótlékot a jelenlegi 50 százalékról 15-re csökkentenék, míg a délutáni pótlékot eltörölnék a több műszakos munkarendben dolgozóknál – nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Nehéz megbecsülni, hány szakdolgozót érintene a változás, de számukat a 90 ezres összlétszámból körülbelül 50 ezerre teszik – írja a csütörtöki Magyar Nemzet, melyből további információkat is megtudhat.

Az NGM a szakszervezetekkel egyeztet

Az országos szakszervezeti konföderációk vezetőivel egyeztet csütörtökön délelőtt 9 órától az új Munka törvénykönyve tervezetéről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az MTI információi szerint az egyeztetésen a minisztérium részéről többek között Kardkovács Kolos helyettes államtitkár vesz részt, a szakszervezetek oldaláról pedig a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, és az Értelmiségi Szakszervezetei Tömörülés tárgyal.

Az érdekképviseletek több ponton kifogásolták az új Munka törvénykönyvének július végén nyilvánosságra került minisztériumi tervezetét.

Az NGM korábban azt közölte: az augusztus 5-ig tartó első konzultációs szakaszban 150 érdemi észrevétel érkezett a tervezethez, ezeket feldolgozzák, de a szakszervezetekkel és a munkaadókkal külön is tárgyalnak a javaslatokról.

A munkaadói szervezetekkel pénteken egyeztet a tárca.

A kormány elé a közigazgatási egyeztetés, a javaslatok feldolgozása, és az egyeztetések után kerül a tervezet, várhatóan ősszel.

(forrás: Magyar Nemzet, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés