hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A lemondott egészségügyi miniszter utódát keresi az RMDSZ

A tisztségéről lemondott Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter utódát keresi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek Bihar megyei szervezete igényt tart arra, hogy ő jelölje az új minisztert is.

Ez a megyei szervezet jelölte Cseke Attilát is, aki a múlt héten mondott le azt követően, hogy az általa vezetett minisztérium a költségvetés kiigazításakor az egytizedét sem kapta meg az általa igényelt pénznek. A tárcavezető azt is kifogásolta, hogy a román kormánykoalícióban nem született megállapodás a minisztérium és a tőle függetlenül működő, a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó állami egészségbiztosítási pénztár közötti konfliktus ügyében. A rendszer pénzének jelentős részét ugyanis a biztosító kezelte, viszont a politikai felelősséget kizárólag a miniszter viselte - panaszkodott Cseke.

Cseke Attila

A Krónika és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapok hétfőn arról tudósítottak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete igényt tart a tisztségre, ezért már javasoltak egy új személyt Cseke helyére, akinek a nevét csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy az RMDSZ Szövetségi Elnöksége meghozza végleges döntését az új tárcavezető személyéről.

Az RMDSZ-ben nincs szabály arra vonatkozóan, hogy melyik megyei szervezet jelölhet egy minisztert. Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint Kolozs megye nem tart igényt a posztra, és tudomása szerint Szilágy és Szatmár megye sem. Máté emlékeztetett, hogy a Maros megyeieknek van már miniszterük, csakúgy, mint a székelyföldieknek, így a Bihar megyeieknek minden esélyük megvan arra, hogy jelöltjük elfoglalhassa a tisztséget.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés