hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A beteg jól van, a hivatal vizsgálódik

Cáfolja az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) főigazgatója a Magyar Rádió Krónikájának állítását, miszerint pénzhiány miatt intézete életmentő műtétet tagadott meg egy betegtől - írja a Népszabadság.

A közrádió keddi híre szerint pénzhiány miatt nem végeztek el egy életmentő műtétet az Országos Idegsebészeti Intézetben, hanem az életveszélyben lévő beteget mentőautóval továbbküldték Miskolcra. A rádió azt is tudni vélte, az országos intézetnek, amely éppen a legmegfelőbb hely a koponyán belüli beavatkozások elvégzésére, elfogyott erre a műtéttípusra fölhasználható havi kerete. Ezért a többmilliós eljárás elvégzéséhez az intézet orvosai kértek segítséget a pécsi klinikától, de a pénz ott is elfogyott. Végül az asszony műtétjét a miskolci megyei kórház vállalta.

Gusztonyi Ágnes, az idegsebészeti intézet főigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: már a múlt pénteken előjegyezték e hét elejére a beteg érműtétjét, ám a hozzátartozók augusztus 20-án azt jelezték az ügyeletes orvosnak, hogy az asszony ellátását a család barátja a miskolci megyei kórházban megszervezte. Munkatársa ilyen helyzetben nem is tehet mást, mint amit tett. Telefonon rákérdezett a miskolci kórházban a beteg hozzátartozói által megnevezett szakorvosánál: tudják-e fogadni a fiatal nőt? A főigazgató szerint egyetlen beteget sem tarthatnak erőszakkal egyetlen kórházban sem. Hozzátette: a beteg az életmentő ellátást az intézetben megkapta, a műtét célja, amire éppen itt is készültek, hogy befejezzék az ellátást, azaz bezárják a meg repedt érfalat. De abban biztos, hogy ők nem kerestek meg senkit azért, hogy a beteget helyettük ellássa. (A pécsi klinika már szerda este cáfolta, hogy tőlük az országos intézetből bárki segítséget kért volna.)

 

Azt viszont már Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója erősítette meg, hogy az életet közvetlenül veszélyeztető problémát a budapesti országos intézet kezelte és elhárította. A nő állapota stabil volt, de nem végleges. Ám ő úgy tudja: a hozzátartozóknak a beteg utaztatásában semmi szerepük nem volt. Hozzátette: őt vasárnap értesítették a munkatársai arról, hogy az országos intézet pénzügyi kerete kimerült, ugyanilyen okokból Pécsett sem tudják ezt a beteget fogadni. Munkatársa ekkor kis türelemre kérte az idegsebészeti intézetből jelentkező orvost, mert pénz Miskolcon sincs, de ha kap igazgatói engedélyt, átveszi a beteget. „Minden keretgazdálkodásból egy tízszázalékos tartalékot igazgatói keretként vissza fogunk, ebből csoportosítunk pénzeszközt a beavatkozásra” –magyarázta a főigazgató. Csiba Gábor megjegyezte: az egy fafejűség, ha valaki arra hivatkozva nem végzi a dolgát, mert egy bizonyos esetszám fölött nem fizet a biztosító. Hozzátette: valóban van egy korlát, keretgazdálkodás az elvégezhető beavatkozásokat illetően, de az csak iránymutatásra és nem hivatkozási alapul szolgál. Megjegyezte: nem akar különösebben erről az ügyről vitatkozni senkivel. Az ügy jól végződött, a beteget szerdán megoperálták, jól van.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság , MR1 - Kossuth Rádió, tv2)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés