2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Elhunyt 162 beteg, 11 871 új fertőzöttet azonosítottak

Pénteken reggel 6 millió 87 ezer a beoltottak és 11 871 az új fertőzöttek száma, elhunyt 162 beteg, közölte a koronavirus.gov.hu.

A beoltottak száma 6 087 474 fő, közülük 5 823 818 fő már a második oltását is megkapta, 2 269 551 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 11 871 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 068 888 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 33 866 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 862 534 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 172 488 főre emelkedett. 6913 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 695-en vannak lélegeztetőgépen. Az Oltási akcióhét negyedik napján újabb rekordot döntött a beadott oltások száma, csütörtökön 139 ezer oltást adtak be. Az akcióhéten összesen már 527 ezer oltás történt, közülük 435 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel és 63 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbítja az Oltási akcióhetet – ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel rádió interjújában

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, van elég Pfizer-vakcina és a kormány le is kötött további gyermekek oltására való Pfizer vakcinákat .

Az Oltási akcióhét keretében reggel 7 órától este 19 óráig a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra.  A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket  akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra.   Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik  el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást. 

Megjelent az első nagy magyarországi  tudományos kutatás (HUN-VE vizsgálat)  a védőoltások eredményességéről: Egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága. A kutatás megállapítja, hogy minden Magyarországon használt vakcina magas, illetve rendkívül magas hatékonyságot mutatott a megfertőződés és a koronavírussal kapcsolatos elhalálozások megakadályozása tekintetében. A a védőoltás 88-98%-ra emelte a védelmet a betegség halálos kimenetele, és 69-89%-ra a fertőzéssel szemben. Az oltás - történjen bármelyik vakcinával is -  tudományosan bizonyított adatok szerint valóban életet ment, jelentősen csökkenti a  halálozás kockázatát. 20-szor nagyobb eséllyel haltak meg az oltatlanok tavasszal Magyarországon.

(forrás: koronavirus.gov.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés