2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az ibuprofén és a SARS-CoV-2

Az ibuprofén használata rontja a Covid-19 betegek állapotát, terjed a hír a közösségi oldalakon. A PharmaOnline írása a témában.

Az elmúlt napokban tele voltak a közösségi oldalak a koronavírussal és az általa okozott fertőzéssel kapcsolatos megtévesztő információkkal. Az egyik ilyen, WhatsApp-on terjedő hír egy fiatal anyától származik, aki állítólag a Bécsi Orvostudományi Egyetem egy klinikáján dolgozó barátnőjétől azt hallotta, hogy azoknál a betegeknél különösen súlyos lefolyású a SARS-CoV-2 okozta fertőzés, akik ibuprofénnel próbálják enyhíteni a lázzal, izomfájdalmakkal járó panaszaikat, írja a PharmaOnline.

Ibuprofén mint a vírus szaporodását serkentő molekula

A lánclevél alapján Bécsben végeztek egy kis kutatást arra vonatkozóan, hogy miért olyan gyakori a súlyos következményekkel járó új típusú koronavírus okozta fertőzés Olaszországban. Arra jutottak, hogy a kórházba szállított fertőzésgyanús betegek a beszállítást megelőzően otthon ibuprofént vettek be.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Emellett, állítólag laboratóriumi körülmények között „összehozták” a koronavírust az ibuprofénnel, ami eredményeként a vírus megsokszorozódása felgyorsult. Állítólag erre alapozva nem ajánlják a bécsi klinikusok az ibuprofén koronavírusos tünetek kezelésére való alkalmazását.

Az érintett intézmény reagált

2020. március 14-én a Bécsi Orvostudományi Egyetem reagált a hírre, miszerint határozottan elhatárolódik a lánclevélben közöltektől, és nyomatékosan kijelenti, hogy álhírről van szó, aminek semmi köze az intézményükhöz.

Emellett kijelenthető, hogy gyógyszerészeti szemszögből egyáltalán nincs magyarázat arra, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentő ibuprofén miként lenne képes a vírus szaporodását felgyorsítani.

Egyúttal az osztrák szakemberek is felhívják a figyelmet arra, hogy – a pandémia idején különösen – csak hiteles, szakmailag megbízható forrásokból szabad tájékozódni.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Biztonságos hatóanyag az ibuprofén láz- és fájdalomcsillapításra

A Nurofen gyártójaként a Reckitt Benckiserhez (RB) is eljutottak azok a Franciaországból származó, és a közösségi médiában terjedő vélemények, melyek megkérdőjelezik a szteroidok és nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) – így az ibuprofén – alkalmasságát a koronavírus tüneteinek enyhítésére.

Számunkra a fogyasztóink biztonsága a legfontosabb. Az ibuprofén egy jól bevált, biztonságos hatóanyag, melyet évek óta használnak láz- és fájdalomcsillapításra. Ibuprofén tartalmú termékeink több mint 30 éve vannak forgalomban vény nélkül kiadható gyógyszerként, melyet fogyasztók milliói eredményesen használnak 40 országban, szerte a világon. Minden gyógyszer szigorú ellenőrzési folyamatokon megy keresztül, hogy megfeleljen egy adott ország egészségügyi hatóságai által támasztott elvárásoknak – írja közleményében a Reckitt Benckiser.

Az ibuprofén és a paracetamol indokolt használatát jelenleg a legtöbb egészségügyi hatóság javasolja Európában a COVID-19 tüneteinek kezelésére. A RB nem ismer olyan evidenciát, amely alátámasztaná, hogy az ibuprofén hátrányosan befolyásolná a koronavírussal fertőzött betegek állapotát.

Az ibuprofén COVID-19 megbetegedés során történő alkalmazásával összefüggésben a RB nem kapott új biztonsági bejelentést, illetve nem is vesz részt nem kívánatos esemény vizsgálatában.

Felelősségteljes, tudományos alapokon működő szervezetként minden, termékeinkkel kapcsolatos, tudomásunkra jutó bejelentést alaposan megvizsgálunk; amint eddig is, úgy a jövőben is. A gyógyszerszabályozó hatóságokkal együttműködve értékeljük azokat a kialakított gyógyszerbiztonsági folyamatokon keresztül. Amennyiben az említett értékelések során bármilyen kétség merül fel, minden további információt, illetve útmutatást közzé teszünk, amelyek a NSAID termékek biztonságos használatához szükségesek. Mint minden gyógyszer esetében, ezúton is felhívjuk fogyasztóink és az ellátásban közreműködők figyelmét a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson feltüntetett utasítások alapos áttanulmányozására és azok betartására.

(Forrás: Reckitt Benckiser)

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés