2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

4 millió 899 ezer beoltott, 657 új fertőzött és 47 halott idehaza

A koronavirus.gov.hu pénteki adatai szerint 1645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 195-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 898 866 fő, közülük 2 886 292 fő már a második oltását is megkapta. 657 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 025 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 427 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 661 564 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 110 034 főre csökkent.

1645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 195-en vannak lélegeztetőgépen.  Letörtük a járvány harmadik hullámát, közeledünk az 5 millió beoltott felé, amikor életbe lép az újraindítás újabb fokozata. Megszűnik a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés és számos más korlátozás – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Már nem kell SMS értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.  

Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik Európai Uniós ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat, ami után kilenc enyhítés lép életbe.

  1. Megszűnik a kijárási tilalom
  2. Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása
  3. Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken
  4. Szabad a sport a közterületeken
  5. Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével
  6. A lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  7. Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken
  8. A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  9. A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az  regisztráljon a védőoltásra www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők interneten is tudnak időpontot foglalni. Az online Időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu

Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra.A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól  - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-ingyenesen-letoltheto-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak-es-az

védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni.  Lásd:  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/idopontfoglalas-nelkul-intezhetok-vedettsegi-igazolvannyal-kapcsolatos-ugyek

 

(forrás: koronavirus.gov.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés