2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Zacher más stratégiát javasol

Dohányzás és alkoholfogyasztás terén az európai átlag fölött, míg drogfogyasztásban az átlag alatt vannak a magyar fiatalok. Dr. Zacher Gábor addiktológust a Mediaworks Regionális napilapok központi szerkesztősége kérdezte és a VG idézi.

Harmincöt ország bevonásával készült az ESPAD-felmérés az európai 15 és 16 évesek alkohol, dohány és drog fogyasztási szokásairól még 2015-ben. Kilencvenhatezer diák válaszát mostanra dolgozták fel.

– Alapvetően az tévedés, hogy a nemi erőszakok kapcsán legtöbbször drogokat emlegetnek. Az alkohol az, ami ezekben az esetekben a legtöbbször a bajt okozza. De az alkohol amúgy is sok bajt okoz a magyar társadalomban, mert közel 800 ezer alkoholistáról beszélhetünk, miközben a drogosok száma csaknem 20 ezer. Drogstratégiánk van, de alkoholstratégia nincsen Magyarországon. Pedig nagy szükség lenne a fiatalok körében arra, hogy szemléletformálással, értékrend közvetítéssel megelőzzük a későbbi alkoholizmust – mondja a beszélgetés során Zacher, aki szerint vannak fontos és eredményes kezdeményezések, de az egyik legnagyobb előrelépés az ügyben az lenne, ha megszűnne az iskolákban a drogról való beszéd tabu jellege.

– Gondolok arra például, hogy ha egy költő vagy író drogos vagy alkoholista volt, valamelyik művét drog hatása alatt írta, akkor arról nyugodtan lehetne beszélgetni a fiatalokkal a magyar órán. Baudelaire például drog hatása alatt írta szimbolista verseit, Ady Endre meg alkoholista volt, de erről mélyen hallgatunk. Vagyis nem feltétlenül csak az osztályfőnöki órán kellene a drogokról, alkoholról beszélni, mert szemléletformálással, értékrend közvetítésével lehet leginkább a fiatalokra hatni, ijesztgetéssel és tiltással kevésbé. Az irodalom, a zene arra is jó, hogy úgy tud az ember akár kábítószeres élményen átesni, hogy még a kábítószer közelébe sem kerül. De ehhez beszélni kellene róla például az irodalom vagy az énekórán.

A teljes cikk

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink