2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

WHO: Európának nagyobb gondot kell fordítania a fogbetegségek kezelésére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésben szólította fel az európai országokat, hogy hozzanak haladéktalan intézkedéseket a növekvő számú fogbetegség ellen, közli az MTI nyomán a hirado.hu.

A WHO szerint az európai részlegéhez tartozó 53 európai és közép-ázsiai országban javítani kell a lakosság hozzáférését az alapvető fogászati ellátáshoz. „A biztonságos, hatékony és ingyenes vagy legalább megfizethető fogászati ellátás alapvető fontosságú” – szögezte le a koppenhágai székhelyű WHO Europe.

A szervezetnek a 2019-es évről készült felmérése szerint az európai régióban minden második felnőttnek (50,1 százaléknak) volt valamilyen komoly fogbetegsége. Hans Kluge regionális igazgató elmondta, hogy a fogbetegségek számának növekedése globális jelenség: a világon mintegy 3,5 milliárd embert sújt a fogszuvasodás vagy fogvesztés. Viszont az európai régióban a legsúlyosabb a helyzet: 466 millió embert érintenek a fogproblémák. A WHO felméréséből kiderül az is, hogy a szájüregi problémákkal küzdők túlnyomó része – mintegy háromnegyede – alacsony vagy közepes jövedelmű országban él. Egy országon belül általában kevesebb ellátásban részesülnek a szegényebbek és a társadalom peremére szorultak, mint mások, ezt pedig mihamarabb orvosolni kell – írták.

A WHO szerint ezen problémák hátterében a dohányzás, az alkohol- és cukorfogyasztás és a rossz szájhigiénia áll, közli a lap.

 

(forrás: MTI / hirado.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink