2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Von der Leyen: Az omikron variáns ádáz tempóban terjed

A koronavírus omikron variánsa ádáz tempóban terjed, oltóanyagaink csak részben hatékonyak ellene, a helyzetet az is súlyosbítja, hogy az uniós tagállamok egészégügyi rendszerei túl vannak terhelve főként az oltatlanok miatt, hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a csütörtökön kezdődött egynapos EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón.

Az EB-elnök hangsúlyozta: "továbbra is az a leghatékonyabb védekezési módszer, ha egyre több embert oltanak be, köztük az 5 év feletti gyermekeket, és egyre többen kapják meg a harmadik adag, emlékeztető vakcinát.

Von der Leyen közölte: az uniós tagállamok 180 millió extra adag módosított vakcina megrendelését kezdeményezték a BioNTech/Pfizer cégtől az omikron variáns elleni küzdelem érdekében. Hozzátette, hogy a vállalatnak 100 napja van arra, hogy a megrendelést követően leszállítsák az oltóanyagokat.

*

Az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések és a beadott harmadik oltási adagok száma egyaránt rekordot döntött csütörtökön az Egyesült Királyságban. Chris Whitty angliai tisztifőorvos közölte: a rendkívül lendületes oltási kampány eredményeként a jelenlegi fertőzési hullám a hirtelen emelkedést követő tetőzés után a korábbiaknál gyorsabban lefuthat.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai alapján az elmúlt 24 órában országszerte 88 376 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki. A brit koronavírus-járvány kezdete óta ez a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám, bár szakértők visszamenőleges modellszámításai szerint tavaly tavasszal, a járvány elhatalmasodásának idején - amikor még igen szűkös volt a tesztelési kapacitás - valószínűleg jelentősen meghaladta a százezret a napi fertőződések száma.

A szaktárca csütörtöki ismertetése szerint az utóbbi egy napban több mint 1,6 millió, az elmúlt egy hétben több mint 9 millió koronavírus-tesztet végeztek országszerte. A heti tesztelési szám 18,5 százalékkal, csaknem másfél millióval haladta meg az előző egyheti időszakban elvégzett szűrésekét. A koronavírus-szűrési kampányt a brit egészségügyi hatóságok a korábbi variánsoknál valószínűleg számottevően gyorsabban terjedő omikron vírusváltozat feltűnése óta rendkívüli mértékben felgyorsították, csakúgy, mint a koronavírus elleni oltások harmadik, emlékeztető és hatáserősítő adagjának beadási kampányát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az elmúlt 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 785 183-at adtak be országszerte. Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, és ezzel megközelítette a 25,5 milliót azoknak a felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási dózist. Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,3 százaléka, a másodikat 81,5 százalék kapta meg csütörtök estig. Mindez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig 123,72 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

A brit kormány már a hétvégén bejelentette, hogy az omikron variáns terjedésének megfékezése érdekében az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik a harmadik oltási dózis beadatása.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a londoni alsóház egészségügyi és szociális gondozási szakbizottságának csütörtök esti meghallgatásán kijelentette: az omikron vírusváltozat okozta fertőződési hullám a "hihetetlenül gyors" megugrást követő tetőzés után a korábbi járványhullámoknál gyorsabban kifuthat. Hozzátette: a rendkívüli ütemű oltási kampány és a nagyszámú fertőződés együttes immunhatása lassíthatja a mostani felfutás ütemét is, de a fertőződések számának növekedése a tetőzés eléréséig így is nagyon gyors lesz.  Whitty professzor hangsúlyozta: a továbbiakban már minden hathónapos időszak jobb lesz a megelőző hat hónapnál a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

*

Spanyolországban az eddigi 60 évről 40 évre csökken a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisának korhatára, közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön. Az újabb korosztályok bevonásával további 15 millió ember válik jogosulttá az emlékeztető oltásra, amelyet életkortól függetlenül megkaphatnak egy adagos Janssen-vakcinával beoltottak, valamint azok a stratégiai ágazatokban dolgozók, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak be korábban.

A tervek szerint sávosan, az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva lesz elérhető az újabb oltás, leghamarabb az 59 és 55 év közöttiek kérhetnek majd időpontot, de csak akkor ha legalább fél év eltelt azóta, hogy megkapták az előző oltást.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig a 60 év felettiek 65 százaléka, több mint 9,7 millió ember élt az emlékeztető oltás beadatásának lehetőségével. A szaktárca hangsúlyozta: az oltási programban prioritást élvez a 12 év alatti gyerekek oltása, amely szerdán vette kezdetét.

*

Átalakítják az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampányt Németországban a kórokozó omikron nevű változatának felbukkanása miatt, jelentették be csütörtökön Berlinben. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy az első és a második adag oltások beadása mellett kiemelten foglalkoznak az emlékeztető oltásokkal.

A Covid-19-től védő emlékeztető oltás az omikron elleni védekezés "legfőbb eszköze", ezért minden lehetséges eszközzel felgyorsítják, "szélsőségesen erőltetett" menetté alakítják át az emlékeztető oltások beadását, hogy megállítsák a delta variáns miatt elindult negyedik hullámot, és megelőzzék az omikron szétterjedése miatt fenyegető újabb járványhullámot - fejtette ki.

*

A világon 272 911 967 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 336 255 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Korábban 271 462 242 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 320 575 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink