2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Visszavarrt karok

Sikerült visszavarrni egy vonatbalesetet szenvedett fiatal nő két karját Franciaországban, közölte az MTI nyomán az InfoRádió.

A grenoble-i egyetemi kórházban augusztus 14-én végrehajtott műtét a tragédia után kevesebb mint két óra után kezdődött meg, a vonat által levágott végtagokat addig hűtőtartályban őrizték. A versenyfutás az idővel, a két karnak a könyök feletti résznél történt visszavarrása, négy órán át tartott, a sebészek szerint "különösebb technikai nehézség" nélkül. Az operációban két csapatban mintegy tíz ember vett részt, egyszerre végeztek a két végtag reimplantációjával.

Az orvosok szerint bár a nő kora (30 év) segítheti a korrekt neurológiai felépülést, az idegsérülések miatt nem fogja tudni teljesen mozgatni a kezét.

"Valamennyi izmát nem lehet teljesen stimulálni, így a finom mozgások, főként a kéz tájékán nehezek lesznek. Így is jobb lesz azonban, mint egy művégtag", mondta Michael Brouyer, a műtétben részt vevő sebészek egyike.

Steve Mure-Ravaud-t tűzoltó főtörzsőrmester elmondta, a legfontosabb volt a mentés koordinálása.

"Nem vagyunk felszerelve arra, hogy teljes végtagokat hűtsünk, így ki kellett valamit találnunk." Gyorsan szereztek jeget a vasúttársaságtól, steril tárolóba, majd dupla falú zsákokba téve helyezték el a végtagokat a mentősök által szállított hűtőládákba. A végtagok nem érintkezhettek közvetlenül a jéggel, hogy a bőr le ne fagyjon, ezután szállították a pacienst a grenoble-i egyetemi klinikára.

A kettős végtag-amputáció "viszonylag ritka" sérülés Franciaországban, és ez volt az első ilyen jellegű sikeres franciaországi beavatkozás. Az orvosok szerint hasonló sikeres műtéteket már végeztek Kínában és Indiában. Az első sikeres kettős karvisszavarrást 2008-ban végezték el Németországban.

 
(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink