2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Végrehajtandó börtönbüntetést kaphat a korrupt orvos

Végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására és foglalkozástól eltiltásra tett indítványt a másodfokú ügyészség a korrupt nőgyógyász bűnügyében.

A Fővárosi Főügyészség 2019 szeptemberében emelt vádat egy budapesti klinikán szülész-nőgyógyászként praktizáló, idős szakorvos ellen, aki 2014. és 2017. év között öt, a kezelése alatt álló nőtől „tarifájára”, illetve a műtős személyzet „kiskasszájára” hivatkozással pácienseitől 100-150.000 Ft közötti összegeket kért és a részére juttatott összegeket eltette.

A Fővárosi Törvényszék 2020. szeptember 23-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a szakorvost bűnösnek mondta ki 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében, amelyért őt halmazati büntetésül 1 év és 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre, valamint 1.000.000 Ft pénzbüntetésre ítélte. A törvényszék az elkövetőt nem mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség napokban előterjesztett másodfokú indítványában kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál a szakorvos büntetésének súlyosítását, vele szemben felemelt tartamú, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását az ügyészi fellebbezéssel egyezően, azzal, hogy az ítélőtábla az elkövetőt határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozása gyakorlásától is.

hirdetés

Könyveink