2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Van, ahol már a járvány utáni depresszió öl inkább

Japánban több ember lett öngyilkos októberben, mint ahányan egész évben belehaltak a koronavírus-fertőzésbe, közli az InfoStart.

A pszichológiával foglalkozó szakemberek már a koronavírus-járvány kitörése óta arra figyelmeztetnek, hogy a pandémiás helyzet nemcsak egészségügyi, hanem mentális válsághoz is vezet. A munkahely elvesztése, az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok csökkenése és a bizonytalan jövőkép az emberi lélekben végez pusztítást. Egy friss japán statisztika már bizonyítékot is mutat a jelenségre, mert a szigetországban októberben több ember lett öngyilkos, mint ahány halálosa áldozata volt eddig a koronavírusnak.

A japán rendőrség adatai szerint 2153 ember vetett véget önkezével az életének októberben, míg a Covid-áldozatok száma eddig 2087 – írja a CNN. Ráadásul Japán nem is voltak olyan szigorú korlátozások és tiltások, mint a világ számos más országában, ezért a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy máshol, akkor még durvább a pandémia pusztítása, hasonló vagy súlyosabb következményei lesznek, csak még nem jelentek meg a friss adatok az öngyilkossági statisztikákban.

Feltűnő a japán adatokban, hogy noha az öngyilkosok között kisebbségben vannak a nők, de az arányuk jelentősen megnőtt, vagyis elsősorban őket viseli meg a jelenlegi bizonytalan helyzet, illetve közülük többen dolgoznak a járvány által leginkább sújtott szektorokban. Egy nemzetközi kutatás is azt mutatta ki, hogy a járvány mentális hatásai a nők 27 százalékát érintik, míg a férfiaknál ez az arány csak 10 százalék.

A teljes információ

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink