2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

USA: megint nem lesz egészségbiztosítási módosítás?

Szinte a benyújtással egyidőben több republikánus párti szenátor jelezte, hogy ellenzi az Egyesült Államok egészségbiztosítási törvényének csütörtökön előterjesztett módosításait.

Az új egészségbiztosítási törvényt a képviselőházban áprilisban már megszavazták, ám a szenátus republikánus politikusai már akkor jelezték, hogy a szenátusban csakis akkor fogadják el, ha jelentős módosításokat hajthatnak végre rajta. Ezeket a módosítási javaslatokat egy hónapig tartó, zárt ajtók mögött folyó munka után, csütörtökön nyújtották be a szenátorok.  A módosítási javaslatok között szerepel a Medicaid nevű, a szegényebb társadalmi rétegek támogatását biztosító program kiterjesztésének fokozatos visszavonása, a biztosítási költségeknek nem az életkorhoz, hanem a jövedelmi viszonyokhoz kötése, a Planned Parenthood nevű, abortuszt támogató, és botrányai miatt ellentmondásos tevékenységűnek ítélt szervezet szövetségi támogatásának megvonása. Az egyik javaslat eltörölné az Obama-kormány egészségbiztosítási törvényében szereplő azon rendelkezést, amely pénzbüntetést szabott ki azokra, akik nem kötöttek egészségbiztosítást. Törölné az új javaslatcsomag a tehetősekre kiszabott különadót, amelyből a szegények biztosítási költségeit az állam részben finanszírozta.

A 142 oldalas, módosított törvényjavaslat jövő hétre tervezett elfogadása azonban nem látszik biztosnak. Rand Paul, kentuckyi szenátor elégedetlenségéhez csatlakozva Ted Cruz texasi, Mike Lee Utah állambeli és Ron Johnson wisconsini szenátor közös nyilatkozatban szögezte le, hogy "nem áll készen" a törvényjavaslat elfogadására.

"A törvényjavaslat jelenlegi formájában nem teljesíti az amerikaiaknak tett legfontosabb ígéretünket: Barack Obama egészségbiztosítási törvényének teljes körű visszavonását és az egészségbiztosítási költségek csökkentését", fogalmazott a négy szenátor.

A szenátus demokrata párti politikusai változatlanul egységesen elutasítják a republikánusok törvénytervezetét, annak még módosított formájában is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink