2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Ukrajnában egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra

Míg Oroszországban a fertőzöttek és a halottak napi számában is megdőlt a rekord, Izraelben csökkent a súlyos esetek száma.

Ukrajnában az utóbbi időben egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra koronavírus-fertőzés miatt, mondta el Szerhij Dubrov, az ukrán orvostudományi egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszékének vezetője az UNIAN hírügynökség szerint.

A szakértő kifejtette, hogy míg a járvány első két hullámában a főváros fertőző betegségekre szakosodott gyermekkórháza szinte teljesen üres volt, október 12-én már 53 százalékos telítettség mellett dolgoztak. Szavai szerint a súlyosan beteg, köztük lélegeztetésre szoruló gyermekek számának növekedése az egész országban megfigyelhető.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban eközben megmagyarázta, miért hozták az őszi tanítási szünet kezdetét egy héttel korábbra, október 18-ra. Kijelentette, nem akarja a kormány, hogy az iskolákban ismét távoktatásra kelljen áttérni. Mint mondta, a szünetek alatt a felnőttek kevésbé "aktívak", egyebek mellett kevesebbszer használják a közösségi közlekedést, így ritkábban kerülnek kontaktusba egymással, ami általában a fertőzés terjedését 15 százalékkal lassítja.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy rádióinterjúban közölte, a tárca arra számít, hogy november második felére következik be az egészségügyi rendszer csúcsterhelése. A magas halálozási arányt azzal magyarázta, hogy jelenleg a vírus fertőzőbb és veszélyesebb delta variánsa terjed Ukrajnában. Közölte, hogy a mutatók alapján már öt megye van annak határán, hogy a kormány a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriába sorolja át.

Csütörtökre két megyével 17-re nőtt a fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolású régiók száma, nyolc, köztük a főváros, Kijev és Kárpátalja maradt az enyhébb, sárga kategóriában. A legenyhébb, zöld besorolásban már egyetlen régió sincs.

A héten döntött a kormány arról, hogy elsőként Herszon megyét átsorolja a vörös kategóriába. A dél-ukrajnai megye székhelyén, Herszonban ennek hatására hosszú sorok alakultak ki az oltópontoknál, számolt be Roman Holovnya, a város polgármester-helyettese. A vörös besorolás miatt ugyanis a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát. A városban lakóknak mintegy a 20 százaléka kapta meg szerdáig a teljes védettséghez szükséges két dózist. A tisztségviselő elmondta, hogy sokan a legutolsó pillanatig halogatták az oltás felvételét. Volt olyan is, aki a sorban állás közben rosszul lett, a kiérkező mentősök gyorstesztet végeztek rajta, és pozitív lett koronavírusra.

Ukrajnában csütörtökre 18 881-gyel 2 597 275-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem 2600-zal haladta meg az előző napi adatot, és már megközelítette az április 2-án mért eddigi legmagasabb számot, ami 20 341 volt. Az elhunytak száma 412-vel 59 935-re emelkedett, az aktív betegeké pedig csaknem 11 ezerrel 225 349-re.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 349 739-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 millió 425 ezren még csak az oltás első dózisát vették fel. Szerdán 164 387 embert oltottak be az országban.

Rekordok dőlnek meg Oroszországban

A koronavírussal fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak számában is megdőlt a napi rekord Oroszországban, írta az Interfax hírügynökség a járványügyi válságtörzsre hivatkozva. Az elmúlt napon 31 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 986 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A fertőződések száma most első ízben haladta meg a harmincezret, de a halottak száma is minden eddiginél nagyobb volt. A legtöbben, 72-en a fővárosban, Moszkvában haltak meg, Szentpéterváron 67 halálos áldozatról tudnak. Moszkvában az előző napihoz képest 52 százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta így 7 892 980 a fertőzöttet és 220 315, a Covid-19 betegség okozta halálos áldozatot regisztráltak Oroszországban. A fertőzöttek száma szeptember 20. körül kezdett növekedni, és október kezdete óta tapasztalható a felfutás az orosz régiók zömében.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a fertőzöttek száma a továbbiakban is növekedni fog, ha nem vezetnek be korlátozásokat az emberek kapcsolattartására vonatkozóan, és nem gyorsul fel az oltási kampány. Murasko arra kérte a karanténba vagy nyugdíjba vonult orvosokat, hogy oltassák be magukat, és térjenek vissza a szakellátásba.

Az egészségügyi tárca szerint a mostani járványhullám a fertőzöttek számának gyors növekedésében különbözik az előzőektől, illetve abban is, hogy sok olyan páciens van, akinél "villámgyors" a betegség lefolyása, két-három napon belül intenzív kórházi ellátásra szorulnak.

A Kreml eddig is a lassú oltási kampánnyal magyarázta a halottak számának növekedését, ezért oltakozásra szólította fel az embereket. Mihail Misusztyin miniszterelnök kedden azt mondta, hogy az ország lakosságának mintegy harmada, 43 millió ember lett teljesen beoltva. A hatvanöt év felettiek körében ez az arány 42 százalékos. Oroszországnak ugyanakkor négyfajta saját fejlesztésű vakcinája van, és a világ számos országába szállít oltásokat, illetve külföldön is gyártanak orosz fejlesztésű oltóanyagokat.

A válságtörzs csütörtökön bejelentette, hogy Moszkva több ország, köztük Hollandia, Svédország, Norvégia, Irán, Szlovénia, Omán, Tunézia és Thaiföld esetében november 9-én feloldja a kereskedelmi repülőjáratokra bevezetetett repülési tilalmat. A korlátozást a járvány kitörésekor, tavaly vezették be, és azóta fokozatosan enyhítettek rajta. A légi forgalom szüneteltetése komoly csapást mért az orosz légi táraságokra.

Izraelben már csak öt település piros besorolású

Izraelben már csak öt település piros besorolású, vagyis jelentősen fertőzött a koronavírussal, és 400 körülire csökkent a súlyos esetek száma, közölte az izraeli egészségügyi minisztérium. Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, szerdán 1732 új vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével. Egy héttel ezelőtt még 2549 új koronavírus-fertőzöttet találtak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 312 111 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 22 107 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 566-an vannak közülük kórházban. A súlyos esetek száma 403, közülük 168 beteg van lélegeztetőgépen. A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus terjedését jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,75, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 75-nek adja át a vírust.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban az oltások ütemének csökkenésére hívta fel a figyelmet, ugyanis az adatok javulásával egyre kevesebben keresik fel az oltópontokat. Lelassult az oltási kampány, és szerinte ha Izrael nem folytatja a tömeges oltásokat, és nem tartja magas szinten a lakosság védettségét, akkor ötödször is járványhullám sújthatja az országot.

Tavaly december vége óta 6 195 018 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,62 százaléka. Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban, másodszor is beoltottak számára. A kampány nyomán eddig 3 797 909-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,84 százalékát jelenti.

Csütörtökön már csak az ország 80 települése számított "pirosnak", vagyis jelentősen fertőzöttnek. Közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" 22 hely, gyengén van jelen a koronavírus 77 "sárga" városban és faluban, és "zöld", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 176 izraeli település. Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége "piros" volt.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7959-en haltak meg Izraelben. Augusztus elseje óta mintegy 1400-an, noha előzőleg, júniusban a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

*

A világon 239 589 906 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 881 672 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 239 125 787 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 873 511  volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink