2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Újra elérhetővé teszik az ingyenes gyorsteszteket az Egyesült Államokban

Az amerikai kormány ismét elérhetővé teszi az ingyenes koronavírus-teszteket mindenki számára, közölték tisztségviselők.

A bejelentés szerint három hónapos megszakítást követően a lakosság ismét igénybe vehet négyféle gyorstesztet. Washington ezenkívül készenlétbe helyezett minden egészségügyi dolgozót és a tartalék felszereléseket arra az esetre, ha a gyorsan növekvő megbetegedések túlterhelnék az ellátórendszert, köztük a kórházakat és az ápolási otthonokat.

Az ingyenes tesztek forrását egyéb járványügyi programoktól vonják el a tisztségviselők közlése szerint, de hogy mekkora összeget különítettek el, az nem szerepel a közleményben.

Az Egyesült Államokban a koronavírusos esetek száma a hideg idő beálltával, illetve a Hálaadás ünnepét követően indult ismét érzékelhető növekedésnek, és a szakemberek arra számítanak, hogy az ünnepi időszakban a zárt térben tartott családi, baráti összejövetelek miatt a vírus terjedése tovább gyorsul.

A koronavírus okozta megbetegedések számának növekedésétől az alacsony újraoltottsági szint miatt tartanak az amerikai egészségügyi szakemberek. A szövetség járványügyi hatóság adatai szerint december 7-ig csupán 42 millió ember kapta meg a második oltást, ami az 5 év feletti lakosság mindössze 13,5 százaléka.

*

Szabadon igényelhető Romániában a koronavírus omikron-alváltozatai ellen kifejlesztett vakcina, az új oltóanyaggal ellátott egészségügyi központok listáját csütörtökön tette közzé honlapján a bukaresti egészségügyi minisztérium. A tárca közleménye szerint a kijelölt oltóközpontokban bárki előjegyzés nélkül felveheti az eredeti vírustörzs, illetve az omikron idei járványhullámokat okozó, BA4-es és BA5-ös alváltozata ellen fokozott védelmet nyújtó új vakcinát, ha elmúlt 12 éves, és legalább három hónapja megkapta az első két (három) adag oltást. A minisztérium mégis elsősorban a krónikus betegségekben szenvedőknek és a 65 év felettieknek ajánlja az újabb, immunitást erősítő vakcina beadatását.

A honlapon elérhető listán mindössze 67 cím szerepel, legfeljebb két-három kórház megyénként. Olyan megyék is léteznek (például Kovászna), amelyekben egyetlen egészségügyi intézménynél sem lehet előjegyzés nélkül felvenni az új oltást. A minisztérium tájékoztatása szerint azonban előzetes igénylés alapján bármelyik családorvosi rendelőnek kiszállítják az oltóanyagot, amelyiknek érvényes szerződése van az országos egészségbiztosító pénztárral.

Romániában a BA4-es és BA5-ös omikron-alváltozatok okozta nyári járványhullám lecsengése után december elején kezdett ismét felfele ívelni a járványgörbe. Múlt héten 2924 új fertőzést regisztráltak, ami több mint másfélszerese az egy héttel korábbi adatnak, a kórházakban pedig egy hét alatt csaknem 20 százalékkal, 748-ra emelkedett a koronavírusos betegek száma.

Bár a tárca már csak hetente tesz közzé összegzéseket, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén elmondta, hogy a napi fertőzések száma (a múlt heti 400-as átlagról) immár 700-ra emelkedett. Hozzátette: hasonló trend figyelhető meg a többi európai országban is, és nincs ok aggodalomra mindaddig, amíg nem emelkedik jelentősen az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás.

*

Világszerte 651 856 845 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 661 830, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint péntek reggeli adataiból. Egy nappal korábban 651 089 237 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 658 843 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink