2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat Budapesten.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepségen huszonkettedik alkalommal adták át a fejenként kétmillió forinttal járó elismerést, amelyet az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítélt oda. Az idén elismerésben részesült Moróné Tapody Éva, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium tanára; Koncz Károly, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára; Erdős Gábor, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanára; Varga József, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanára; Fazakas Andrea, a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára; Bertáné Kövesdi Gabriella, a Keszthelyi Vajda János Gimnázium tanára; Tölgyesné Kovács Katalin, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára és Hotziné Pócsi Anikó Judit, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanára.

Kroó Norbert akadémikus, a kuratórium elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire fontos a kísérletezőképesség a tanárok tevékenységében, hozzátéve, hogy a nevelés legalább olyan fontos, mint az oktatás, az ismeretek átadása. Mindemellett segíteni kell abban, hogy a diákok között közösség jöhessen létre.   

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója hangsúlyozta: ezúton szeretne üzenni a gazdasági vállalatoknak és a társadalomnak, hogy mennyire fontos a közoktatás. A diákok az egyetemen a szakma részleteit tanulják meg, de azt, hogy mennyire lesznek kreatívak és mennyire tudnak önállóan gondolkodni, az a közoktatáson múlik, fogalmazott.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben a pandémia soha nem látott kihívás elé állította az iskolákat és a tanárokat, idén pedig az orosz-ukrán háború és az ingatag gazdasági helyzet teszi jóval nehezebbé a tanárok helyzetét és az oktatást. Hozzátette: ebben a helyzetben még inkább felértékelődik a jó tanár szerepe, hiszen világos értékrendjükkel, a természettudományokban szükséges kritikus szemlélettel olyan mintát és gondolkodásmódot tudnak átadni, amellyel diákjaik el tudnak igazodni.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke a díjátadón annak az elhivatottságnak és eltökéltségnek az értékét hangsúlyozta, amelyet a tanárok több ezer diáknak adnak át. Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat. A díjazottakról mind elmondható, hogy a legendás Rácz Tanár Úr szellemében oktatnak.

A díjra az ország bármely iskolájának 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógusokat terjeszthetnek fel szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák vagy magánszemélyek.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink