2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új világok – a személyre szabott rákterápiáról

A daganatos betegek gyógyításában segítséget nyújtó mesterséges intelligenciáról is szó lesz a LEAP a technológiai világkiállításon.

A világ legjelentősebb technológiai szakemberei február 6. és 9. között Rijádban gyűlnek össze a LEAP 2023 világkiállításon és konferencián. A LEAP meghívottja magyar részről Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine egyik alapítója és tudományos igazgatója.

A LEAP idei témája az Új világok, amelyen a világ élvonalbeli szakemberei innovatív technológiákat és stratégiákat mutatnak be: például miként lehetséges, hogy 2035-ben ember legyen a Marson, vagy 2070-ben város a Holdon. Peták István rákkutató előadásában arról tájékoztatja Rijádban a világ legmeghatározóbb technológiai szakembereit, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan érhetjük el, hogy minden daganatos beteg hozzájusson a neki legmegfelelőbb személyre szabott terápiához.

A LEAP 2023 világkiállításra és konferenciára több mint 700 technológiai vállalatot, 500 vezérigazgatót, szakértőt, valamint 100.000-nél is több látogatót várnak, az eseményen több mint 6,4 milliárd USD értékű technológiai programot jelentenek be.

Európa után most már az Egyesült Államok és a világ meghódítása a célunk, annak érdekében, hogy a módszerünk minél több daganatos beteghez eljusson. A rák egy nagyon összetett betegség, több ezer lehetséges genetikai mutáció kombinációja okozza, ezért is ilyen nehéz a gyógyítása. Nekünk hét évbe telt, mire felépítettük ezt a rendszert, 10.000 rákos esetet elemeztünk és 32.000 algoritmust írtunk. Mi rendületlenül hiszünk benne, hogy a számítástechnika, a mesterséges intelligencia erejét is kihasználva le fogjuk győzni a rákot – fogalmazott Peták István, aki csapatával már több rangos hazai és nemzetközi innovációs díjban részesült.

Többek között megnyerte az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának díját, Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásaként a Jövő Unikornisa díjat, itthon az Informatikai Innovációs Díj mellett a Gyúrós Tibor Díjat. Tavaly az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egyenesen az orvostudomány forradalmi áttörésének nevezte a módszert. A LEAP 2023 világkiállítás és konferencia meghívása a nemzetközi figyelem további erőteljes növekedését jelzi.

(forrás: Oncompass Medicine)
hirdetés

Könyveink