2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új kamarai kitüntetések az egészségügyi szakdolgozók kongresszusán

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara VIII. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán adták át az Ápolás Hivatásért Díjakat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése 2020-at az „Ápolók és Szülésznők Nemzetközi Évének” nyilvánította Florence Nightingale születésének 200. évfordulója tiszteletére.

Az Országos Elnökség a bicentenárium alkalmából új díjat alapított. „Az Ápolás Hivatásért” elismerés is idén kerül elsőként átadásra, melyben olyan kollégák részesültek, akik áldozatos szakmai munkájuk mellett részt vesznek a jövő ápolóinak, szülésznőinek oktatásában, ezzel is elősegítve az egészségügyi hivatás népszerűsítését, megbecsülését.

Az elismerést idén Csetneki Julianna, Nosza Magdolna és Sövényi Ferencé vehették át.

balról-jobbra: Nosza Magdolna, Sövényi Ferencné, Csetneki Julianna
balról-jobbra: Nosza Magdolna, Sövényi Ferencné, Csetneki Julianna

A kitüntetés Szabó Virág szobrászművész alkotása. Az új kamarai díj mellé a MESZK Kitüntetési Szabályzata értelmében egyszeri pénzjutalom jár, mely összeget idén a GRÁNIT Bank nagylelkű adománya is növelte.

NOSZA MAGDOLNA több mint négy évtizeden keresztül szolgálta a hazai betegellátást. Pályafutását ápolóként kezdte. Megszerzett munkatapasztalata, választott hivatásához fűződő lelkes hozzáállása révén hamar kitűnt munkatársai közül. Elsők között szerzett egészségügyi főiskolai oklevelet. Hamar bekapcsolódott a szakközépiskolai szinten képzett ápolók oktatásába. Angol nyelvtudása és megszerzett további végzettségei révén kiemelt szerepet játszott a hazai ápolásügyi rendszer fejlesztésében. A fővárosi Vas utcai Kórház (Balassa Kórház) kórházvezető főnővérként (ápolási igazgatóként) felkérést kapott a Magyar Kórházszövetségen belül működő Ápolási Szekció kialakítására és vezetésére. Ugyancsak kiemelt szerepe volt a Magyar Ápolási Egyesület létrejöttében, melynek alapítója. Munkássága iskolateremtő, hiszen az ő szakmai irányításával indult el Magyarországon az első diplomás ápolóképzés az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. Számos könyv, szakmai publikáció kötődik nevéhez. Kiemelet szerepe volt az otthoni szakápolási rendszer megteremtésében is. Főiskolai docensként vonult nyugállományba, de kapcsolata nem szakadt meg tanítványaival, kollégáival. Ha kell, ma is kiáll az ápolók és az ápolás mellett. Életpályája és munkássága példaképül szolgál a jelen és jövő ápolóinak!

SÖVÉNYI FERENCNÉ neve egybeforr az ápolás ügyével. Klári néni talán nem is igényel hosszú bemutatást, tekintettel arra, hogy országos vezető ápolóként, kormányzati ciklusokon átívelve, hosszú éveken keresztül végezte áldozatos munkáját. Rendszerszemléletével, letisztult látásmódjával, az ápolókra jellemző gyakorlatiassággal mutatott helyzetképet és jövőt a magyar ápolás- és orvosvezetőknek, a közigazgatásban dolgozók szakembereknek és a szakmapolitikusoknak.  Kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével részt vett a korszerű ápolási rendszerek bevezetésében, új ellátási formák meghonosításában, az ápolók és a szakdolgozók szervezeteinek kialakításában és a szakmai köztestület megalakításában. Ugyancsak nevéhez fűződik a hazai szakdolgozói nyilvántartási rendszer megteremtése, a szakképzési rendszer új alapokra helyezése.

Elévülhetetlen szerepe volt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarában a 2006-2009 közötti Országos Működési Nyilvántartási rendszer, s majdan az Országos Hivatal kialakításában, működtetésében. Jelentős feladatot vállalt fel a hazai ápolástörténeti források felkutatásában és a szakmai tudományos folyóiratunkban, a NŐVÉR-ben történő publikálásában. Életpályája és munkássága példaképül szolgál a jelen és jövő ápolóinak.

CSETNEKI JULIANNA pályafutását szülésznőként kezdte, szolgálta a szülésznői hivatás felemelkedését. Neve egybeforr a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikájával, ahol több évtizeden keresztül dolgozott előbb beosztott, majd vezető szülésznőként. Pályafutásának csúcsán az egyetem klinikavezető főnővéreként kiemelt szerepet kapott az Egészségügyi Világszervezet kollaborációs központjának elindításában. Alapítója a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekciójának, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának. Kiemelt szerepe volt és van a közel három évtizedes hagyománnyal rendelkező Szülésznők, védőnők és gyermekápolók évenként megrendezett országos konferenciájának megszervezésében.

Csetneki Júlia úttörő szerepet vállalt fel a főiskolai szintű szülésznőképzés hazai bevezetésének megteremtésében, majd a szülésznői kompetenciák megjelenítésében, a hivatás presztízsének emelésében. Nyugdíjba vonulása óta is aktív és a szülészek, nőgyógyászok által is elismert, emblematikus alakja e szakmaterületnek. Életpályája és munkássága példaképül szolgál a jelen és jövő szülésznőinek, ápolóinak.

cimkék

hirdetés

Könyveink