2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új-Dél-Walesben törölték a járvány idején kiszabott bírságok felét

Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam kormánya törölte a koronavírus-járvány idején kiszabott bírságok felét, miután elismerte, hogy indoklásuk túlságosan ködös volt, számolt be kedden a brit The Guardian online kiadása.

A tájékoztatás szerint a helyi adóhivatal bejelentette, mintegy 33 ezer bírságot törölt, a rendőrség által a 2020-as és 2021-es járványügyi korlátozások idején a közegészségügyi rendeletek megszegéséért kiadott pénzügyi büntetéseknek mintegy felét.

A bírságokat azt követően vonták vissza, hogy a kormány jogászai kedden elismerték, hogy a Redfern Jogi Központ (RLC), független, nonprofit közösségi jogi szervezet által indított próbaperekben támadott bírságolási esetekben a szabálysértés jellege nem volt megfelelően meghatározva, és így a bírság kiszabása nem volt jogszerű. Az adóhivatal szóvivője ugyanakkor közölte, nem arról van szó, hogy a szabálysértéseket nem követték el, megszűnik azonban a bírságokkal kapcsolatos minden döntés. Hozzátette: a már befizetett büntetéseket is visszatérítik.

A bírságok összege magánszemélyek esetében 1000 ausztrál dollárig (mintegy 260 ezer forint), vállalat esetében pedig 55 ezer ausztrál dollárig (körülbelül 14,5 millió forint) terjedt. A törölt büntetések összértéke mintegy 30 millió ausztrál dollár (nagyjából 8 milliárd forint).

*

Világszerte 641 655 552 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 631 955, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint kedd reggeli adataiból. Egy nappal korábban 641 562 177 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 630 800 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink