2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ügyeletre 35 ezer óránként

Egy brit kórház 95 fontra (csaknem 35 ezer forint) emelte az órabért a húsvéti ügyeletben, mert nem találtak orvost – írja a hvg.hu a Guardien nyomán.

Akkora az orvoshiány a brit kórházakban, hogy a húsvéti ügyeleti időszakok feltöltése krízist okozott a legtöbb helyen – írja a hvg.hu a Guardien nyomán. A brit lap munkatársa kétségbeesett levelek tucatjait nézhette meg. Ezekben a kórházak vezetői valósággal könyörögnek az orvosoknak, hogy vállaljanak éjszakai ügyeletet.

Különösen a traumatológián illetve az intenzív osztályokon van csüggesztő orvoshiány. Ezért merész lépésre határozta el magát a Peterborough City kórház: 95 fontra (csaknem 35 ezer forint) emelte az órabért. Ez csaknem ezer fontot jelent egy tízórás ügyelet idejére a traumatológián.

Manchesterben a gyerekkórház úgy akart segíteni az orvos hiányon, hogy 60 fontos órabért kínált annak a szakorvosnak, aki a húsvétot az intenzív osztályon tölti 10-12 órás éjszakai ügyeleti beosztásban. Az NHS West Midlands részlege egységesen 60 fontról 70-re emelte az órabért. Londonban az orvosok kötelességtudatára apellálnak. Egy kórház húsvéti tojást ad annak az orvosnak, aki az ünnepek idején éjszakai ügyeletet vállal. Az orvos szövetség az állami egészségügy vezetőit hibáztatja azért, hogy állandóan gondok vannak azzal: lesz-e elég orvos az éjszakai ügyelet idejére. 

Az orvosszövetség vezetői már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy drámai hiány várható, mert a frissen végzett orvosok Ausztráliában és másutt külföldön kezdik aktív pályafutásukat, mert a bérek ott 50 százalékkal magasabbak.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink