2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tüntettek a társadalombiztosítási rendszer átalakítása ellen

Több ezren tüntettek a társadalombiztosítási rendszer januártól tervezett módosítása ellen Bukarestben,  mert kormány teljes mértékben a munkavállalókra hárítaná.a járulékfizetés kötelezettségét.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség által szervezett megmozduláson mintegy 6 ezer dolgozó vett részt. A tüntetők kifogásolták, hogy a kormány január 1-től olyan társadalombiztosítási modellt akar bevezetni, amelyre egész Európában nincs példa. A szakszervezetek szerint ugyanis sehol sem terheli a járulékfizetés kötelezettsége kizárólag az alkalmazottat.

A tüntetők küldöttségét Mihai Tudose miniszterelnök fogadta. A megbeszélés után Bogdan Hossu, az Alfa Kartell vezetője bejelentette: pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, és a kormány figyelembe veszi azt a lehetőséget, hogy lemondjon a járulékoknak a munkavállalóra való áthárításáról. A román szociálliberális kormány a nyáron jelentette be, módosítani akarja a társadalombiztosítási járulékok fizetését úgy, hogy a teljes járulék arányát 4,25 százalékponttal, 35 százalékra csökkenti, amit teljes egészében a munkavállaló fizetne. Ahhoz, hogy a dolgozók nettó bére ne csökkenjen, a kormány 16 százalékról 10 százalékra mérsékelné a személyi jövedelemadót, illetve kötelezné a munkáltatókat, hogy mintegy 20 százalékkal emeljék meg a dolgozók bérét.

A kormány szerint így a munkáltatók és a munkavállalók adóterhei változatlanok maradnának, viszont a dolgozók számára előny, hogy a magasabb nyugdíjjárulék fizetése következtében magasabb öregségi járandóságra lennének jogosultak. Az intézkedés bírálói szerint aggályos, hogy a kormány kötelezheti-e a magánvállalkozókat béremelésre, ezért veszélyes kísérletezésnek nevezték a kabinet terveit. A tüntetők attól tartanak, hogy a kormány által korábban megígért béremelések helyett mintegy 10 százalékkal csökkenhet a fizetésük.

A kormány még nem hozta nyilvánosságra az intézkedésről szóló konkrét tervezetet. Romániában a munkáltatóknak 15,8 százalékos nyugdíj- és 5,2 százalékos egészségügyi járulékot kell fizetniük, a dolgozót 10,5 százalékos nyugdíj- és 5,5 százalékos egészségügyi járulék terheli.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség által szervezett megmozduláson mintegy 6 ezer dolgozó vett részt. A tüntetők kifogásolták, hogy a kormány január 1-től olyan társadalombiztosítási modellt akar bevezetni, amelyre egész Európában nincs példa. A szakszervezetek szerint ugyanis sehol sem terheli a járulékfizetés kötelezettsége kizárólag az alkalmazottat.
    A tüntetők küldöttségét Mihai Tudose miniszterelnök fogadta. A megbeszélés után Bogdan Hossu, az Alfa Kartell vezetője bejelentette: pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, és a kormány figyelembe veszi azt a lehetőséget, hogy lemondjon a járulékoknak a munkavállalóra való áthárításáról.
    A román szociálliberális kormány a nyáron jelentette be, módosítani akarja a társadalombiztosítási járulékok fizetését úgy, hogy a teljes járulék arányát 4,25 százalékponttal, 35 százalékra csökkenti, amit teljes egészében a munkavállaló fizetne. Ahhoz, hogy a dolgozók nettó bére ne csökkenjen, a kormány 16 százalékról 10 százalékra mérsékelné a személyi jövedelemadót, illetve kötelezné a munkáltatókat, hogy mintegy 20 százalékkal emeljék meg a dolgozók bérét.
    A kormány szerint így a munkáltatók és a munkavállalók adóterhei változatlanok maradnának, viszont a dolgozók számára előny, hogy a magasabb nyugdíjjárulék fizetése következtében magasabb öregségi járandóságra lennének jogosultak.
    Az intézkedés bírálói szerint aggályos, hogy a kormány kötelezheti-e a magánvállalkozókat béremelésre, ezért veszélyes kísérletezésnek nevezték a kabinet terveit. A tüntetők attól tartanak, hogy a kormány által korábban megígért béremelések helyett mintegy 10 százalékkal csökkenhet a fizetésük.
    A kormány még nem hozta nyilvánosságra az intézkedésről szóló konkrét tervezetet.
    Romániában a munkáltatóknak 15,8 százalékos nyugdíj- és 5,2 százalékos egészségügyi járulékot kell fizetniük, a dolgozót 10,5 százalékos nyugdíj- és 5,5 százalékos egészségügyi járulék terheli.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink