2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tovább tombol a kanyaró

Az Európai Unió több tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, idén már több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly összesen.

 A Bild című lap a német egészségügyi minisztérium kimutatását idézve azt írta, hogy 2017-ben április közepéig 331 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, míg 2016-ban 325 ember kapta el a betegséget. A kanyaró azért terjed, mert nem elég magas az oltottsági arány. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, 2015-ös adatai szerint 92,5 százalékos volt a betegség ellen beoltott első osztályos általános iskolás gyermekek aránya, holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 95 százalékos arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen.

Németországban a kanyaró elleni oltás nem kötelező, és a kisgyermekes szülők körében egyre inkább jellemző a védőoltásokkal szembeni ellenállás. A Bild kommentárja szerint a kanyaró járványszerű terjedése is éppen annak tulajdonítható, hogy "túl sok szülő hisz a dajkamesékben", az oltások tudományos tényekkel alá nem támasztott veszélyeiről szóló mendemondákban. Ezzel szemben fel kell lépni – sürgette kommentárjában a legnagyobb példányszámú német lap. Az "önrendelkezés jogának gyakorlása nem mehet mások egészségének rovására", ezért kötelezővé kell tenni a védőoltást.

Az egészségügyi minisztérium nem kezdeményezi az oltási kötelezettség bevezetését, helyette társadalmi összefogást sürget. A védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot az orvosok, iskolák, óvodák és a családok "közös erőfeszítésével" el kell oszlatni – mondta a Bildnek a tárca vezetője, Hermann Gröhe, hangsúlyozva, hogy "a kanyaró kiirtása mindannyiunk közös felelőssége".

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a kanyaró az Európai Unióban Németország mellett Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban és Romániában terjed járványszerűen.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink