2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Tovább nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja

A feljegyzések 60 évvel ezelőtti kezdete óta a negyedik legnagyobb mértékben nőtt a szén-dioxid légköri koncentrációja 2018-ban az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat.  Az obszervatórium globális megfigyelő részlegének legújabb elemzése szerint tavaly a szén-dioxid-koncentráció 2,87 ppm-mel nőtt: a 2018. január elsején jegyzett 407,05 ppm értékről 409,92 ppm-re 2019 január elsejére.

"Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évből háromban jegyezték fel a légköri szén-dioxid-koncentráció legmagasabb szintű növekedését", mondta Pieter Tans, a NOAA globális megfigyelő részlegének kutatója. "Egyértelműen nő az a szén-dioxid mennyiség, amelyet kibocsátunk a légkörbe, miközben arról beszélünk mindenhol, hogy hogyan csökkentsük a kibocsátást. Nem véletlen egybeesés, hogy az elmúlt négy évben volt a legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátás".

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően. Amikor a 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt 60 évben további 95 ppm volt a növekedés, és a szén-dioxid-koncentráció mára eléri a 410 ppm-et - olvasható a NOAA közleményében.

Az elmúlt két évtizedben a növekedés mértéke nagyjából szászor gyorsabb volt, mint a korábbi természetes növekedések, mint az olyanok, amelyek az utolsó jégkorszak végén, 11 000-11 700 éve történtek. "A szén-dioxid mai növekedése elsősorban az emberi tevékenységből fakad. Nem természeti okai vannak", hangoztatta Pieter Tans.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink