2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tovább lazítják a járványvédelmi intézkedéseket Németországban

Mivel a járványhelyzet hetek óta stabil, tovább lazítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló óvintézkedéseket Németországban.

Bár a német lakosság viszonylag idős, az átoltottság pedig alacsony, kevesebb a halálos áldozat, mint sok más országban. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a "következetes" német járványkezelés sikeres, hanem azt is, hogy az eddiginél is szélesebb a szabályozási mozgástér – fejtette ki tájékoztatóján Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter. A kedvező adatok révén a tervezettnél korábban, április 7. helyett már március 1-jétől vissza lehet vonni az utolsó jelentősebb korlátozásokat.

Így már csak az orvosi rendelőt felkereső betegeknek vagy más egészségügyi vagy ápolási intézményt – kórházat, idősotthont  felkereső látogatóknak kell maszkot hordani. Áprilisban ezeket az óvintézkedéseket is kivezetik  ismertette a miniszter. Hangsúlyozta, hogy "a járványnak még nincs vége", ezért továbbra is óvatosságra van szükség, de az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) már "elveszítette fenyegető erejét" és "ellenőrizhetővé vált a mindennapokban".

A minisztérium rendelkezése révén márciustól nem kell maszkot viselniük az egészségügyi intézmények dolgozóinak és a betegnek, ápolási otthonok lakóinak, a látogatóknak pedig nem kell gyorstesztet készíttetniük. A többi járványügyi óvintézkedést már korábban visszavonták, legutóbb, február elején a közösségi közlekedésben szűnt meg a maszkviselési kötelezettség.

Németországban 2020. január 28-án regisztrálták az első SARS-CoV-2-fertőzést. A maszkviselési kötelezettséget 2020 áprilisában vezették be a közösségi közlekedésben. Ez a szabály a legtöbb tartományban csaknem három évig volt érvényben.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a járvány kezdete óta csaknem 38 millió fertőződést mutattak ki teszttel. A SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma meghaladja a 166 ezret.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink