2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Több horvát városban azonosították a delta plusz variánst

Hollandiában is rekordot döntött az új fertőzöttek száma, Montenegróban engedélyezték a 12 évnél idősebb gyerekek beoltását. Nemzetközi kitekintés.

Zágrábban, Splitben és Csáktornyán (Cakovec) is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát, amely tíz százalékkal gyorsabban terjed az eredeti delta variánsnál, közölte Vili Beros horvát egészségügyi miniszter, aki úgy vélte: ez még egy ok arra, hogy minél többen beoltassák magukat.

Kulcsfontosságú, hogy az állampolgárok mielőbb felvegyék a harmadik oltást is, hogy teljes mértékben védettek legyenek a jelenleg fertőző és az új vírusvariánsokkal szemben, húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, hogy a harmadik oltásokra leginkább azokban a közösségekben van szükség, ahol nagyobb a fertőzöttségi arány.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 6987 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an haltak meg. Kórházban 2008 beteget ápolnak, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 990 925-en kaptak védőoltást, közülük 1 837 846-an már a második adagot is felvették. Csütörtökre rekordot döntött az egy nap alatt beoltottak száma. Több mint 27 ezren vették fel a védőoltást, ebből 16 ezren valamelyik vakcina első adagját.

A horvát lapok szerint a növekvő oltakozási hajlandóság egyik oka, hogy drasztikusan emelkedtek az esetszámok, és magas a halálozási arány. A másik ok, hogy a nemzeti válságstáb hétfőtől újabb szigorításokat vezet be. Kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 3568 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 920 beteget ápolnak, közülük 212-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 201 600-an kaptak védőoltást, közülük 1 127 773-an már a második adagot is felvették. Ez a beoltható lakosság 57, a felnőttek 54 százaléka.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén szigorított a beutazás feltételein: ezentúl a gyerekek az eddigi 15 helyett legfeljebb 12 éves korhatárig léphetik át az országhatárt karanténkötelezettség nélkül, amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolással vagy negatív vírusteszttel. Továbbá azok a diákok, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat, nem végeztetnek vírustesztet, és nem hajlandóak maszkot viselni, nem léphetnek be az iskolák területére, és számukra online oktatást rendelnek el.

***

Hollandiában szerdáról csütörtökre rekordszámú, 16 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, így a fertőzöttek számának heti átlaga 12 378-ra emelkedett, ez a legmagasabb heti átlag az elmúlt egy évben, közölte a helyi sajtó.

A nemzeti közegészségügyi hivatal legfrissebb statisztikái szerint az országban jelenleg mintegy 1700 embert ápolnak kórházban, 52-vel többet, mint szerdán, közülük 330-an intenzív kezelésre szorulnak. Az elmúlt hét nap folyamán átlagban naponta 24 ember vesztette életét a járvány következtében.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter péntek este sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan újabb korlátozó intézkedéseket jelentenek be, egyebek között a színházak és mozik bezárását, nagyszabású események létszámkorlátozását, valamint a bárok és éttermek zárási idejének korábbra hozását. A fertőzés gócpontjai a nagyvárosok, elsősorban Amszterdam, Rotterdam és Hága.

A szomszédos Belgiumban is súlyosbodik a járvány, az országot továbbra is magas kockázatú zónának minősíti az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal. Az ottani közegészségügyi hivatal adatai szerint az újonnan fertőzöttek számának napi átlaga jelenleg 8200. A belga kórházakban jelenleg 2700 koronavírusos beteget ápolnak, köztük 451-et intenzív osztályokon. Jelenleg 234 páciens van lélegeztetőgépen.

Naponta átlagosan több mint 200-an szorulnak újonnan kórházi kezelésre koronavírus-fertőzés miatt, ami tovább növeli az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomást a járvány negyedik hulláma során. A belga kormány a járvány terjedésének megfékezése érdekében távmunkára kérte fel azokat, akik ezt megtehetik. A nemzeti járványügyi bizottság jövő pénteken egyeztet az egyre romló járványhelyzet kezeléséről.

***

Engedélyezte a montenegrói gyógyszerfelügyelet a 12 évnél idősebb gyerekek koronavírus elleni beoltását, közölte a nyugat-balkáni ország közszolgálati televíziója csütörtökön. A beszámoló szerint a gyógyszerfelügyelet egyelőre kizárólag a Pfizer/BioNTech vakcinájának alkalmazását hagyta jóvá a gyerekek esetében.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 4606-tal 1 196 632-re, Koszovóban 14-gyel 160 895-re, Észak-Macedóniában 656-tal 207 566-ra, Montenegróban 584-gyel 150 313-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 962-vel 261 798-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 61-gyel 10 595-re, Észak-Macedóniában 13-mal 7267-re, Montenegróban 12-vel 2181-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 22-vel 11 817-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon sem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak változatlanul 2978.

***

A világon 251 941 758 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 079 990 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 251 407 386 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 072 104 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink