2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Több a kábítószer-túladagolás okozta haláleset

Harmadik éve emelkedik a kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma Európában, az esetek többsége a heroinhoz vagy annak metabolitjaihoz köthető, figyelmeztetett kedden közzétett éves jelentésében az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA). Magyarországon továbbra is a kannabisz a legnépszerűbb.

Az értékelés szerint 2015-ben 8441 ember vesztette életét túladagolás következtében a vizsgált országokban (az EU tagállamai mellett Norvégiában és Törökországban) a 2014-es 7950-nel szemben. Egy korábbi jelentés 2013-ra óvatos becslés alapján legalább 6100-ra tette a halálos áldozatok számát. A túladagolás okozta halálozások csaknem felét Nagy-Britanniában és Németországban regisztrálták, az esetek 81 százalékában mutattak ki opioidokat, az áldozatok több mint háromnegyede férfi volt. A halálesetek számának emelkedése egyebek mellett annak a számlájára írható, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a heroin tisztasága, az ára viszont csökkent.  Az új heroinhasználó kliensek száma a 2007-es 56 ezer fős csúcsról 2013-ban kevesebb mint felére, 23 ezerre esett vissza, majd 2015-ben 29 ezerre nőtt.

"Több mint 93 millió európai próbált ki tiltott kábítószert az életében. A drogok továbbra is nagy kihívást jelentenek az európai társadalmak számára", közölte Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi biztos a jelentés bemutatása alkalmából rendezett brüsszeli sajtótájékoztatón.

A férfiak körében gyakoribb a kábítószerek kipróbálása (56,8 millió), mint a nőknél (36,8 millió). A leggyakrabban kipróbált kábítószer egyértelműen a kannabisz (87,9 millió), ezt követi a kokain (17,5 millió), az MDMA (14 millió) és az amfetaminszármazékok (12,6 millió). Napjainkban az európai droghasználat több szert foglal magában, mint korábban, általános a politoxikománia. Bár a heroin és más opioidok használata viszonylag ritka, még mindig ezekhez a szerekhez köthetők az ártalmasabb alkalmazási formák, például az intravénás kábítószer-használat. Ennek kapcsán ugyanakkor a szakemberek tudatták: az injektálás hosszú távú tendenciája összességében továbbra is csökkenő.

A jelentésben felhívták a figyelmet az új pszichoaktív anyagok veszélyeire, és arról számoltak be, hogy 2016-ban átlagosan hetente egy új kábítószerről érkezett bejelentés az EU-ban, azonban az újonnan felismert anyagok száma (66) alacsonyabb, mint a korábbi években, bár hasonló a 2012-es és 2013-as adatokhoz. Az EMCDDA leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy csökkent volna az új pszichoaktív anyagok általános hozzáférhetősége, még ha lassul is az új szerek bevezetésének üteme. Kiemelték, Európában összesen 620 ilyen, gyakran nyíltan, az interneten árult anyagot tartanak számon, amelyek jelentős része Kínából származik.

A leggyakoribb tiltott stimulánsoknak továbbra is a kokain, az MDMA és az amfetaminszármazékok számítanak, ezek tisztasága magasabb, mint egy évtizeddel ezelőtt. Mint írták, a kontinens egyes részein ismét növekvőben lehet a kokain hozzáférhetősége, elsősorban a déli és a nyugati országokban. Tavaly nagyjából 2,3 millió fiatal felnőtt fogyasztott kokaint a szervezet becslése szerint.

A 2015-ben bejelentett kábítószer-bűncselekmények becsült száma 1,5 millió volt az Európai Unióban, amelyek többsége (57 százaléka) kannabisz használatához vagy birtoklásához kapcsolódott, körülbelül egymillió elkövetővel. A bejelentett bűncselekmények száma 2006 és 2015 között közel egyharmadával növekedett. Évente mintegy egymillió esetben foglalnak le tiltott kábítószereket, ez legtöbb esetben a szerhasználóktól elkobzott kis mennyiségeket jelent. A leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, amely a lefoglalások több mint 70 százalékát teszi ki. A kokain áll a második helyen, ezután következnek az amfetaminszármazékok, a heroin és az MDMA.

Óvatos becslések szerint a drogok kiskereskedelmi piacának értéke 2013-ban 24 milliárd eurót tett ki az unióban. Ugyan 2016-ban "mindössze" 1233 új HIV-fertőzést jelentettek Európában, ami két évtizede a legjobb adat, ez még mindig jelentős közegészségügyi problémát jelent az ügynökség értékelése szerint.

 

Magyarországon a kannabisz a legnépszerűbb kábítószer

A korábbi évekhez hasonlóan Magyarországon továbbra is a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, amelynek fogyasztása a 18-34 éves fiatalok, illetve fiatal felnőttek körében összpontosul, közölte az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA). A jelentés szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, ugyanakkor az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan erősödik, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.  Ezzel egy időben több magyar középiskolás diák esetében regisztráltak  alkoholfogyasztást. Az alkalomszerű, de nagy mennyiségű alkoholfogyasztás gyakorisága magasabb volt Magyarországon az összes többi vizsgált ország átlagánál.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink