2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Tizedeli az oroszokat az alkohol

Évente 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vegyületet fogyaszt az orosz lakosság – derül ki a Népszava összeállításából.

Mivel a szesztartalmú vegyületek fogyasztása 20 százalékos növekedést mutat évente, Dmitrij Medvegyev kormányfő elrendelte, hogy készítsék elő az alkoholtartalmú termékek forgalmazására vonatkozó törvénytervezetet – írja a Népszava.

Nyikolaj Govorin az alsóház egészségvédelmi bizottságának egyik vezetője kijelentette, elégtelenek az eddig hozott intézkedések. Évente több mint félmillió (!) ember hal meg a szeszesitaltól vagy annak következményeitől. A férfiak 44 százaléka nem éri meg a nyugdíjkorhatárt az italozás miatt. Különösen veszélyezettek az alkoholisták családjában élő gyermekek. Ezért az alkoholizmus elleni harcot stratégiai feladatnak tekinti. Kezdeményezni fogja a „Bojarisnyikhoz” – a metil-alkoholt tartalmazó tusfürdő több mint hetven irkutszki halálát okozta a közelmúltban – hasonló termékek adójának emelését, a szeszpótlékok forgalmazóinak megbüntetését, a kényszerelvonókúra bevezetését. Alekszej Navalnij ellenzéki politikus azt állítja, csak azért figyelnek oda az irkutszki tragédiára, mert az tömeges halált okozott. Eközben közismert, hogy a „Bojarisnyik” féle alkoholt 10-12 millió ember fogyasztja, és ettől naponta (!) százak halnak meg. Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy felfigyeljenek arra a sok cikkre, amely ezt a veszélyt taglalja azt ajánlva, hogy tiltsák be az ital értékesítését az automatákon keresztül.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink