2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tíz pontos egészségügyi program készült

Az Osztrák Néppárt tízpontos egészségügyi programtervet mutat be, amelynek része a háziorvosi rendszer fejlesztése is.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hamarosan tízpontos egészségügyi programtervet mutat be, amelynek része a háziorvosi rendszer fejlesztése, a gondozási díj megszüntetése és a szociális ellátást igénylők számának csökkentése. A terv Kurz választási programjának is része.

"Az egészségügyi és szociális politikában az utóbbi tíz évben sok mindent elmulasztottak" – nyilatkozott a kormánykoalíció kisebb pártjának elnöke, aki szerint a bürokrácia csökkentésére van szükség. Úgy vélte, hogy nem a betegek, hanem a hatóságok előírásai állnak a középpontban, és növekvő egészségügyi kiadásokról, egyre több várakozási időről, tömött rendelőkről, folyosón elhelyezett betegágyakról és az egészségügyi rendszer aránytalanságairól beszélt. Említése szerint jelenleg több mint félmillióan szorulnak ápolásra, számuk 2030-ig mintegy 800 ezerre nőhet.

Kurz megszüntetné az ápolásra külön otthonokban elhelyezettek után fizetendő gondozási hozzájárulást, és ezt a költségvetésből finanszírozná. A Die Presse című lap arról írt, hogy Ausztriában nagyjából 75 ezren élnek gondozó otthonban.

A kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) üdvözölte Kurz terveit, és jlezte, hogy már a héten a parlamentben tárgyalná meg az új szabályozást. Az osztrák lapok arra emlékeztettek, hogy a gondozási díj eltörléséről már Christian Kern kancellár is említést tett év eleji programbeszédében, júniusban pedig ezt a lépést határozta meg a jövőbeni koalíciós együttműködés egyik elemeként. Az SPÖ azonban az örökösödési adóból csoportosítana át a szükséges összeget.

Kurz úgy vélte, hogy csökkenteni kell a szociális ellátórendszerre háruló terheket, így szerinte akár száz millió eurót is meg lehetne takarítani. Szerinte egyre többen vannak, akik a hozzájárulásukhoz képest jelentősebben részesülnek a kedvezményekből.

Az ÖVP elnökének javaslata szerint növelnék a praktizáló háziorvosok számát is, továbbá meghatároznák a fontos műtétek és vizsgálatok előtti várakozási időt, erősítenék az egészségmegőrzésre szolgáló intézkedéseket, valamint fotóval látnák el az úgynevezett e-cardot, vagyis azt chip-kártyát, amellyel a biztosítottak jogosultak az állami betegbiztosító szolgáltatásainak igénybevételére. Meglátása szerint a társadalombiztosítási rendszerben elkövetett visszaélések elleni szankciók bevezetésével nagyjából 200 millió eurót lehetne megspórolni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink