2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tesztelnék, milyen az, ha receptre írják az egészséges ételt

Hogyan spórolhatna könnyen és gyorsan évi akár 100 milliárd dollárt az Egyesült Államok az egészségügyi kiadásain? – kérdezi a 444. Amerikai kutatók egy csoportjának van egy jó ötlete erre, ráadásul olyan, amelyet a világ többi országa is megfontolhat:lehessen receptre felírni egészséges ételeket, amikre az egészségbiztosítók még ártámogatást is fizetnének.

Dariush Mozaffarian, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi intézetének dékánja és társai tanulmányukban az amerikai állami egészségbiztosító, a Medicaid és a Medicare több tízmilliós adatbázisán végeztek számításokat. Két modellt vizsgáltak:

  • az egyikben az egészségbiztosító 30 százalékos ártámogatást adna minden zöldségre és gyümölcsre;
  • a másikban a zöldségek, gyümölcsök, és más egészséges ételek, például teljes kiőrlésű gabonafélék 30 százalékára adnának teljes ártámogatást.

Számításaik megdöbbentő eredmény hoztak. Az első esetben, amikor a zöldségekre és gyümölcsökre adott ártámogatás hatását vizsgálták, arra jutottak, hogy évente 1,93 millióval kevesebben kapnának keringési betegséget, így 350 ezer haláleset lenne megelőzhető. A másik esetben, amikor nem minden zöldség és gyümölcs árát csökkentenék, ellenben más egészséges ételekre is támogatást adnának, még drámaibb a hatás. Ez esetben már évi 3,28 millióval lenne kevesebb a keringési betegségben szenvedők száma, így 620 ezer haláleset válna megelőzhetővé, emellett a cukorbetegek száma is 120 ezerrel csökkenne évente.

Az első esetben évi csaknem 40 milliárd, a másodikban évi több mint százmilliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyi kiadásokon.

Mozaffarian és társai egyelőre csak meglévő adatokból végeztek számításokat, de a Popular Science beszámolója szerint több gyakorlati próbát is előkészítettek az Egyesült Államokban. Kaliforniában már zajlik egy hatmillió dollárból finanszírozott kísérlet, aminek a résztvevői orvosok által testre szabott diétán élnek. Egy másik, 25 millió dollárral támogatott programban pedig a Mozaffarianék által is felvetett ötletet, az ételek receptre felírását tesztelnék, írja a lap.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink