2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szuperkórház betegigények szerint

A dán állam 20 százalékkal csökkentené a kórházi ágyak számát; a betegek felét távgyógyászat keretében látnák el – számol be az sg.hu.

A dán állam öt szuperkórházat akar építeni, a legnagyobbat Odensében. A létesítmény 2022-re készül el, 5,5 milliárd euróért építik és szerelik fel. Az sg.hu emellett azt is megírja, hogy a kiadások körülbelül 20 százalékát fordítják majd az egészségügyi IT-re. A cél a drága kórházi ágyak 20 százalékkal való csökkentése. Ezt részben úgy érnék el, hogy a személyzet a betegek egyik felét távgyógyászat keretében kezelné, míg a másik felét legfeljebb 3 napig látná el a kórházban.

Odense a skandináv ország harmadik legnagyobb városa, 180 000 lakosa van és következetesen az egészségügy digitalizálására törekszik. Az új helyi egyetemi klinika építését megelőzően létrehoztak egy laboratóriumot, ahol felépítették a kórház virtuális modelljét, így minden tervezett rendszer tesztelhető és előzetesen kiderülhet, hogy működne-e a gyakorlatban vagy sem. Katrine Vedel, a laboratórium egyik munkatársa rendszeresen fogadja az orvosokat, a nővéreket és a betegeket, s miután az érintettek mindent kipróbáltak, kikéri a véleményüket.

hirdetés

Könyveink