2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Szükség van-e az egészségtelen ételek megadóztatására?

A táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértők, élelmiszeripari illetékesek és politikusok világszerte azon vitatkoznak, hogy befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen. Az European Heart Journal szaklap szerkesztőségi közleményben foglalja össze a jelen helyzetet.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy tenni kell valamit annak érdekében, hogy megfékezhetőek legyenek a szinte valamennyi országban elterjedt tömegtáplálkozási szokások tudományosan bizonyított módon betegségeket okozó jellegzetességei. Ebben gyorséttermi láncoknak és az élelmiszeriparnak vitathatatlanul nagy szerepe van, de a gond ennél sokkal bonyolultabb.

A tanulmány bemutat néhány ezzel foglalkozó kutatási irányt, amelyeket több helyen a legmagasabb kormányhivatalok támogatnak. Idézi Dánia példáját, amely tavaly a világon elsőként bevezette a cukoradót. Romániát, ahol ugyancsak bizonyos, egészségtelennek minősített élelmiszerekre adót vetettek ki.

Új-Zéland jelenleg Oxfordban végeztet tudományos vizsgálatot arról, hogy milyen társadalmi, gazdasági és egészségügyi eredmény várható egy olyan beavatkozástól, ha kiemelten megadóztatnák az egészségtelen élelmiszereket.

Sir Nicholas Wald, a megelőző orvostudomány híres szakértője egy közelmúltbeli előadásában foglalta össze az általa SASS adónak - a só, az alkohol, a cukor és telített zsírok nevének kezdőbetűiből összeállított betűszó - nevezett intézkedés orvosi jelentőségét.

"A szív- és érbetegségek, az elhízás kezelése fontos, de nem elégséges megelőző stratégia. A megoldás az, hogy az ételek azon összetevőinek mennyiségét csökkentsük, melyek alapvetően felelősek a szív-és érrendszeri betegségek kifejlődéséért és csökkentsük a kalóriafogyasztást is" - hangoztatta Wald professzor.

Richard Tiffin professzor az árrugalmasság kérdését vizsgálja. Ez annak a közgazdasági kérdésnek a tanulmányozása, hogy milyen mértékű árváltozásra van szükség ahhoz, hogy a társadalom mérhetően kevesebbet költsön az egészségtelen ennivalóra, illetve többet vásároljon az egészsége szempontjából hasznos ételekből, például gyümölcsből, zöldségből.

A brit egészségügyi szakemberek alkotta brit nemzeti táplálkozási fórum, amely szintén hatékony fellépést sürget az elhízással szemben, azonban annak a véleményének adott hangot, hogy "ha az egészségtelen ételeket megadóztatják, éppen azokat az embereket adóztatják, akik alig tudnak ennivalóra költeni".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink