2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Sztrájkolnak és tüntetnek a francia orvosok

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek Franciaországban hétfőn a magánklinikákon dolgozó sebészek és az állami kórházakban dolgozó rezidensek, mintegy harminc orvos-szakszervezet pedig tüntetéseket szervez a következő napokban a kormány egészségpolitikája ellen.

A magánsebészek az egészségügyi minisztérium azon keretszerződése ellen tiltakoznak, amely korlátozni kívánja azt az összeget, amelyet a társadalombiztosítás által ajánlott és visszatérített munkadíjon felül elkérhetnek a betegektől. Ezt a plusz összeget a franciák a magánbiztosítóktól igényelhetik vissza, amennyiben a kötelező TB-járulékon kívül kiegészítő biztosítást is fizetnek.

A Magánkórházak Szövetsége (FHP) szerint az 1100 franciaországi magánkórház és -klinika hetven százaléka érintett valamilyen szinten a munkabeszüntetésben: a műtéteket elhalasztották, a sürgős beavatkozást igénylő betegeket pedig az állami kórházakba irányították. A 37 párizsi állami kórház vezetősége azt közölte, hogy a műtéti beavatkozásokat náluk is elhalasztották hétfőn, de a sürgős eseteket mindenhol el tudták látni.

A kórházi rezidensek országos szakszervezetének (ISNH) felhívására eközben hétfő délután mintegy 4 ezer rezidens tüntetett az egészségügyi minisztérium épülete előtt. Ők a jelenlegi munkakörülményeik ellen és a kormány állítólagos "röghöz kötési" javaslata ellen tiltakoznak. A francia Orvosok Rendjének Nemzeti Tanácsa (CNOM) azt javasolja, hogy a végzős orvostanhallgatók szakképesítésük megszerzése után legalább öt évig kötelezően abban a régióban gyakorolják a hivatásukat, ahol a tanulmányaikat végezték.

A kórházi műtétek specialistáinak legjelentősebb szakszervezete, a Bloc, valamint húsz másik orvos-szervezet felhívására a magánsebészek szerdára szerveznek tiltakozó megmozdulást Párizsban.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a sebészek honoráriumát korlátozó szerződést a három legjelentősebb szakszervezet már aláírta, ugyanakkor jelezte: "az ajtó még mindig nyitva áll". Szerinte jó megállapodás született, mert a betegeknek kevesebbet kell majd fizetniük, a sebészi beavatkozások egy részéért pedig a társadalombiztosítás többet fog fizetni az orvosoknak. A miniszter szerint a betegeknek nem kell nyugtalankodniuk, a kórházak nem fognak leállni a sztrájk idején sem.

Julien Langlet, a rezidens-szakszervezet vezetője szerint az ő megmozdulásuk "legalább egy hétig-tíz napig fog tartani". A miniszter azt is megerősítette, hogy a kormánynak nem áll szándékában a pályakezdők röghöz kötése. Szerinte a lapok "megalapozatlan pletykákról" cikkeznek ez ügyben. Kijelentette: "megismétlem, itt és most, egyértelműen, hogy a kormány soha nem tervezte és nem tervezi az orvosok szabad elhelyezkedésének korlátozását".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink