2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szócska hálózatkutatott a lengyeleknek

Sztrájkoló lengyel egészségügyi dolgozók facebookos hálózatát segített felderíteni a lengyel kormánynak Szócska Miklós, tudta meg az Index.

Kapcsolódó cikkek

A lengyel tiltakozások tavaly júliusban indultak, egy gyerekkórház nővérei kezdtek néhány napos akcióba. Konstanty Radziwiłł egészségügyi miniszter először nem akart velük szóba állni, aztán a kormányfő, Beata Szydlo igyekezett nyugtatni a kedélyeket. És eközben – írja a Wprost nyomán az Index – segítséget kért Orbán volt államtitkárától.

Szócska Miklós jelenleg a Semmelweis Egyetem Digitális Egészségtudományi Intézetének igazgatója, így a munkája része az egészségügyi adatelemzés is. Ezzel segített a lengyeleknek, ugyanis a tiltakozók hálózatáról készített nevekkel, pontokkal, nyilakkal teli grafikonokat. Kapcsolódásokat, interakciókat jelenített meg a szereplők között, kiemelve a legaktívabbak nővéreket és a legvirálisabb posztokat. Mindezeket az egészségügyisek által létrehozott és működtetett zárt csoportban is kielemezte.

A lengyel lapnak Magyarországon az Index segített, felkérésükre a portál kérdezte meg Szócska Miklóst az ügyről. Ő azt állította, hogy nem volt sem hivatalos felkérés, sem szerződés. Kristof Landa államtitkárral a krakkói Jagelló Egyetem Népegészségügyi Iskolájának 25 éves évfordulóján találkoztak, akinek felajánlotta, hogy szívesen elemeznének egy aktuális lengyel egészségpolitikai folyamatot és ennek kapcsán került szóba a sztrájkoló ápolónők facebookos tevékenységének vizsgálata is. Az adatokat alapján készült gráfokat elküldte a partnereknek, ám ők nem mutattak irántuk semmilyen érdeklődést. A folyamatok további elemzéséhez szükség lett volna lengyelül tudó szakértőkre, de mivel ilyenek nem voltak, a vizsgálatot nem folytatták, mondta. A munkáért pénzt nem kapott, és saját költségen repült Varsóba.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink