2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Szlovákiában már bevezették a látogatási tilalmat

A szlovák egészségügyi minisztérium lehetővé tenné, hogy az önként jelentkező idősek kérhetnék a Covid-vakcina negyedik adagját, írja az Infostart.

„Számos országban oltják a vakcina negyedik adagjával a 60 vagy már az 55 évnél idősebbeket. Figyeljük ezt a tendenciát, és hamarosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot a második emlékeztető adag beadatásával kapcsolatos lehetőségekről” – magyarázta Szlovákiában az egészségügyi minisztérium, hogy miért fontolgatja az önként jelentkező idős emberek számára a vakcina negyedik adagjának beadását. A tárca emlékeztetett, hogy jelenleg – életkortól függetlenül – az immunhiányos betegek kérhetik a vakcina negyedik adagját.

Az oltás a jóváhagyott oltási terv szerint halad. A nyáron azokat szeretnék beoltani, akik eddig nem kaptak vakcinát. A minisztérium azt mondja, követi az oltási ütemtervet, és készül a 2022/2023-as őszi-téli szezonra vonatkozó oltási stratégia. A tárcánál hozzátették, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlása szerint 2023-tól beillesztenék a Covid-19 elleni védőoltást a nemzeti immunizációs programba. A tárca továbbra is a védőoltást tartja az új típusú koronavírus elleni védekezés leghatékonyabb módjának. „Semmi mással nem helyettesíthető a védőoltás, és semmilyen más védekezési móddal nem hasonlítható össze. A járványügyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a nem beoltottakkal szemben az oltottaknál szignifikánsan csökken a kórházba kerülés, az elhalálozás és a betegség súlyos lefolyásának kockázata” – közölte a minisztérium.

A romló járványhelyzet miatt Szlovákia kórházaiban ismét sorra tiltják be a beteglátogatást.

A magyarlakta vidékeken kedden a rimaszombati, hétfőn a rozsnyói, múlt héten a galántai és a kassai kórház rendelte el, hogy nem látogathatók a kórházban fekvő betegek. A tilalom nem vonatkozik azokra a papokra, akik a súlyos vagy végső stádiumban levő betegeknek adják fel az utolsó kenetet. Szintén kivételt élvez a látogatási tilalom alól a szülő nő kísérője, valamint a kórházat elhagyó páciensért érkező kísérő – közölte az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink