2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Szerdától péntek éjfélig elrendelték a hőségriadót

Hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország egész területére szerda nulla órától péntek éjfélig, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az országos tisztifőorvos a harmadfokú intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a NNK szakmai ajánlását figyelembe véve rendelte el. Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az NNK figyelmeztet, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Ajánlásuk szerint kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon. Naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval utazók fokozott óvatossággal vezessenek. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

Ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán megtalálható (https://www.katasztrofavedelem.hu/293/katasztrofatipusok-a-nyari-meteorologiai-veszelyekrol-hoseg), azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

A tisztifőorvos a hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását. Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás: ezt akkor rendelik el, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben.

Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink